Yeni Nesil Türkçe Soruları ve Soru Örnekleri?

Yazar: Duygu K. | 21.04.2021 - 5 dakikalık okuma. - Güncellenme Tarihi : 11.03.2024 Görüntülenme: 15360
Yeni Nesil Türkçe Soruları ve Soru Örnekleri?
Y eni nesil türkçe soruları nasıldır? Yeni nesil soru tiplerinin Türkçe'nin önemi nedir? Yeni nesil türkçe soru örneklerini MEB örnekleriyle sizler için hazırladık.

Yeni Nesil Türkçe Soruları ve yeni nesil türkçe soru tiplerini ve soru örneklerini sizler için hazırladık.

MEB’in 2018-2019 eğitim öğretim yılı ile birlikte alışılagelmiş soru tiplerinde bir değişiklik yaptığı yine MEB’in yayımladığı örnek sorular ve liseye geçiş sınavlarında tüm öğrenci ve öğretmen kitlesi tarafından gözlemlendi. Bu değişiklik eğitim literatüründe “yeni nesil soru, beceri temelli soru, sözel mantık” olarak isimlendirildi ve yeni basılan kaynaklarda yerini çoktan aldı. Bu soruların sayfa düzeninde “yatay sayfa düzeni” şeklinde oluşturulduğu görüldü. Klasik dilbilgisi soruları varlığını sürdürmekteyken bu klasik tarzdaki sorular dışında birçok yenilik sınav sistemimize ve soru tipimize dahil oldu.

Yeni nesil ya da beceri temelli soru anlayışının Türkçe branşındaki somut etkilerini inceleyelim:

• Dilbilgisi sorularında eski soru tarzındaki gibi öğrencinin konuyu bildiği varsayılmaz, konuyu özetleyecek bir ön bilgi mutlaka verilir. Ardından öğrencilerin bu bilgiyi soru üzerinde uygulamaları beklenir.

Yeni Nesil Türkçe Soruları Örnekleri 

Örnek: 

Fiiller anlamlarına göre iş, oluş ve durum fiilleri olmak üzere üç gruba ayrılır. İş bildiren fiiller, öznenin kendi isteği ile gerçekleşen ve bir nesneyi etkilediği fiillerdir. Bu açıklamaya göre aşağıdaki cümlelerden hangisinde iş bildiren bir fiil vardır?

  • A) Akşamdan beri, çürük dişim sızlıyor.
  • B) Balkondaki sarı kanaryalar ötüyor.
  • C) Ocaktaki tencerede patates yemeği pişiyor.
  • D) Koridorda oynayan çocukları yanına çağırdı.

Kaynak: MEB KAZANIM TESTİ 7. SINIF

Tablo - grafik okuma, yorumlama soruları yeni nesil sorularda önemli bir yere sahip. Türkçe kazanımlarının içinde var olan fakat yeni nesil soru ve beceri temelli sorular hayatımıza girene dek çok da önem taşımayan “Grafik, tablo ve çizelgeyle sunulan bilgileri yorumlar.” kazanımı bu soru tipi ile birlikte sınav sistemimizde önemli bir yer kaplamaya başlar. Bu kazanım doğrultusunda tablodan ya da grafikten hareketle öğrencinin yorum yapma, grafiği ya da tabloyu doğru okuyabilme becerisinin geliştirilmesi hedeflenir.

Örnek:

Aşağıdaki grafikte 2013-2014 yıllarında Türkiye’de STEM (bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik) alanlarından mezun olanların sektörlere göre istihdam (bir görevde, bir işte kullanma) dağılımı verilmiştir.

 


Bu grafikten hareketle 2013-2014 yılları karşılaştırıldığında,

I. Bazı sektörlere ait istihdam oranlarının sabit kaldığı
II. İstihdam oranlarının beklenen düzeyin altında kaldığı
III. Sektörlerde istihdam edilme sıralamasının değiştiği

çıkarımlarından hangileri yapılabilir?

A) Yalnız I. B) Yalnız III. C) I ve III. D) II ve III.

Kaynak: MEB BECERİ TEMELLİ SORULAR 7. SINIF

• Yine müfredatta bulunan ama kıyıda köşede kalmış kazanımlardan biri olan “Görsellerle ilgili soruları cevaplar.” kazanımı yeni nesil sorularda görsel ve metin eşleştirme soruları olarak karşımıza çıkmakta. Bu sorular, öğrencinin bir resme bir fotoğrafa bakıp yorumlama, ifade etme ve çıkarım yapma gücünü ortaya koymayı amaçlar. Bu sorularda ya bir metin verilir ve görsel seçenekli şıklar oluşturulur ya da görsel verilir ve o görsele uygun paragraflar seçeneklerden buldurulur.

Örnek:


Bu görseli en iyi ifade eden metin aşağıdakilerden hangisidir?

  • A) Başarılı olmak için en büyük engel yalnız olmaktır. Her şeyi tek başınıza yapmaya çalışmak uzun vadede başarısızlığa yol açar. Birlikten kuvvet doğar, o nedenle takım arkadaşlarıyla çalışmak başarıyı artıracaktır.
  • B) Başarılı olmak için yeniliklere ve değişime açık olmak gereklidir. Değişime karşı çıkmak zorlukları da beraberinde getirecektir. Yenilikler kabullenildiğinde zorluklara meydan okumak daha kolay olacaktır.
  • C) Başarılı olmak için hedefe ulaşmakta yeterince istekli olunmalıdır. Hedefe ulaşabilmek için “vazgeçmek” kelimesi akıldan çıkarılmalıdır. Ancak yeterince istekli olunduğunda başarıya ulaşılabilir.
  • D) Başarılı olmak için çok çalışmak yeterli değildir. Önemli olan akıllıca çalışmaktır. Farklı düşünerek, farklılıklara ve yeniliklere açık olunarak başarıya daha kolay ulaşılabilir.

Kaynak: MEB BECERİ TEMELLİ SORULAR 7. SINIF

Bilgi ve görselin bir arada sunulduğu sorular ise karşımıza en fazla çıkan soru tipidir. İnfografik olan adlandırılan bu sorularda, bilgiler ve veriler görsel olarak sunulur.

Örnek:



Bu metinden aşağıdakilerin hangisine kesin olarak ulaşılır?

  • A) Dünyadaki kimi dillerde Türkçe kelimeler yer almaktadır.
  • B) Bazı ülkelerde eğitimin her kademesinde Türkçe öğretimi yapılmaktadır.
  • C) Türkçenin en çok konuşulan lehçesi Türkiye Türkçesidir.
  • D) Türk Dil Bayramı, Karamanoğlu Mehmet Bey zamanında kutlanmaya başlanmıştır.

Kaynak: MEB BECERİ TEMELLİ SORULAR 7. SINIF

Mantık muhakeme soruları yeni soru tipinde “sözel mantık” başlığı ile karşımıza çıkar. Bu sorularda verilen bilgiyi kullanabilme, tablo oluşturabilme, herhangi bir sıralama varsa (kronolojik sıralama, bir yarışmada kazanan sıralaması, günleri…) bu sıralamada yer alacak bilgileri doğru bir biçimde peş peşe getirebilme becerisi ölçülür. Mantık muhakeme sorularının liseye geçiş sınavında genellikle iki bilinmeyenli olduğu görülür.

Örnek:

6. Akif, Burak, Cengiz, Doğukan ve Enes bir koşu yarışması yapmıştır. Bu kişilerin yarışma sonundaki sıralamalarıyla ilgili şunlar bilinmektedir:

  • Sıralamada Akif ve Enes arasında iki kişi vardır.
  • Yarışmayı ilk sırada bitiren, ne Doğukan ne de Cengiz’dir.
  • Enes yarışmayı beşinci sırada tamamlamıştır.

Bu bilgilerden hareketle,

I. Burak yarışmayı birincilikle bitirmiştir.
II. Doğukan ikinci olmuştur.
III. Cengiz yarışmayı üçüncü sırada tamamlamıştır.

yargılarından hangileri kesinlikle yanlıştır?

A) Yalnız I. B) Yalnız II. C) I ve III. D) II ve III

Kaynak: MEB BECERİ TEMELLİ SORULAR 7. SINIF 

Yukarıdaki sorular meb.gov.tr adresinden alıntılanmıştır. Linkten benzer tüm soruları inceleyebilirsiniz.

Etiketler

Yazar

Duygu K.

Sınav yılı ağırlıklı olarak ortaokul Türkçe, lise dil ve anlatım derslerinde özel ders tecrübem var. Aktif olarak bir kolejde öğretmenlik yapıyorum.Eğitim koçluğu ve danışmanlığ...

Benzer Yazılar
2024 TYT Matematik Konuları ve TYT Matematik Soru Dağılımı

2024 TYT Matematik Konuları ve TYT Matematik Soru Dağılımı

Tyt matematik konuları nelerdir? 2024 Tyt sınavında matematikten hangi konularda sorular çıkmaktadır. 2023 ve geçmiş yıllar da tyt matematik soru dağılımları nasıldır?

MSÜ Sınavı Nedir? Ne Zaman? MSÜ Konuları ve Soru Dağılımı Tablosu

MSÜ Sınavı Nedir? Ne Zaman? MSÜ Konuları ve Soru Dağılımı Tablosu

MSÜ sınavı nedir? Ne zaman yapılmaktadır? MSÜ konuları ve soru dağılımlarını sizler için hazırladık. MSÜ sınavına dair tüm bilgiler burada.

2024 KPSS Matematik Konuları ve Soru Dağılımları

2024 KPSS Matematik Konuları ve Soru Dağılımları

Kpss matematik konularını ve 2024 KPSS matematik soru dağılımlarını sizler için hazırladık. Bu yazımız sayesinde matematikte 27'de 27 yapabilirsiniz.

Ünlü Harfler ve Özellikleri Konu Anlatım Örnek Sorular

Ünlü Harfler ve Özellikleri Konu Anlatım Örnek Sorular

Ünlü harfler nelerdir ve kaç tanedir? Ünlü harfler ve özellikleri nelerdir? Testler, sorular, örnek konu anlatımı için hemen tıkla

Yorumlar (0)
Makaleyi beğendin mi ?