Özel Öğrenme Güçlüğü Nedir?

Yazar: Yüksel E. | 12.10.2021 - 3 dakikalık okuma. Görüntülenme: 770
Özel Öğrenme Güçlüğü Nedir?
Ö zel öğrenme güçlüğü nedir? Öğrenme güçlüğü yaşayan öğrencilere nasıl eğitim verilmelidir?

Özel Öğrenme Güçlüğü Nedir?

Özel Öğrenme Güçlüğü son 20 yılda adını duyuran bir tanıdır. Dinleme, konuşma, okuma anlama, aritmatik hesap yapma, matematiksel mantık kurma, ve yazılı anlatımda bozulmalara giden birtakım basit işlevlerde ki sınırlılıkları ifade eder. Bu bozulmalar zeka ile ilgilisi olmadığı yapılan araştırmalar sonucu ortaya çıkmış, bu çocukların normal veya üstün zekalı oldukları belirlenmiştir. Tanının isminden de anlaşılacağı gibi bu bir öğrenme problemdir. Bu problem son değişikliklerde 3 ana başlıkta toplanır. 

1. Okuma Güçlüğü(Disleksi) : Bu zorluğun kendini gösterdiği zaman dilimi okul çağrıdır. Her ne kadar 0-6 yaş grubunu kapsasa  da ülkemizde tanılama yaş grupları 6-9 yaş yoğundur. 

1.sınıfa başlayan öğrenci harfleri öğrenme ve okuma da zorluk yaşar. Heceleri birleştirmede güçlük çeker. Ses gruplarında sınıf seviyesinin gerisinde kalır. Yoğun destek ve çalışma ile arkadaşlarına yetişmesi okumada; eksik okuma, ekleme, atlama, yer değiştirme ve satır takibi gibi zorlukları aşması ve 5N1K yapabilecek seviyeye kısa zamanda gelmesi mümkündür. 

2. Yazma Güçlüğü(Disgrafi): Bu tanıya sahip çocuklar yazmakta güçlük çeker. En belirgin özelliği harflerin yönünü değişme ile ilgilidir. 'E' ve D harflerini simetrik ters yazmaları 'b' ile 'd' harflerini sık sık karıştırmaları en gözlenenleridir. Yine dislekside olduğu gibi atlama, ekleme, uydurma, yer değiştirmeler de sık sık gözlenir. Punto ile ilgili sorunlar yaşarlar. Ölçülere uymayan yazı yazmaları çoğu zamanlar velilerin ızdırabı olsa da bu tanıdaki çocukların harfleri tersten görmüş gibi okuyup düz yazmalarını bir anda  istemek çok da adaletli olmasa gerek. 

3. Matematik Öğrenme  Güçlüğü(Diskalkuli): Matematiksel mantık kurmada zorluklar yaşarlar. Ortada zihinsel bir problem olmadığı halde sayı ve sembolleri kavrama, matematiksel işlemleri gerçekleştirme ve ilişkilendirmede güçlük yaşayan özel öğrenme güçlüğüdür. Disleksi tanısına sahiplerse matematik dersleri okuma yazma derslerinden bir kaçış alanı olabiliyorken diisgrafi  de eşlik ediyorsa matematik derslerinde de kaçma kaçınma kaçınma davranışları başlar. 

DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

✅ Yukarıda özelliklerini saydığım her çocuk mutlaka özel öğrenme güçlüğüdür diyemeyiz. Bu kararı verecek yetkili kişiler ÇÖZGER' (Çocuklar için özel gereksinim raporu) de çalışan uzman hastahane çalışanlarıdır. Sağlık bakanlığına bağlı bu birimleri daha sonra detaylı anlatacağım. 

✅ Çocuk tanı almasın şeklindeki düşünce yanlıştır. Erken teşhis ve eğitime erken başlangıç çok önemlidir. Nasıl olsa arkadaşlarına yetişir. Şeklinde düşünülmesi yanlıştır. Gün geçtikçe çocuğun akrabalarıyla arasındaki fark açılacaktır. Öğrenme telefisi zaman geçtikçe zorlaşacaktır.

Özel Öğrenme Güçlüğü Tedavisi Nedir? 

Grip gibi ateşli hastalıklar gibi bilinen hemen uygulanan bir tedavisi yoktur. Tek tedavisi eğitimdir. Öğrenme ile ilgili zorluklar BEP'(Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı)deki her amaç tane tane işlenir,bağımsızlığa ulaştırılır. Bu sayede sesten heceye, heceden kelimeye cümleye ve okuma anlaşmalara giden bir süreç gibi çocuğun her çalışma ile çocuğun öğrenme hızı da artmış olur. Ankara özel ders sayfamızdan konumunuza en uygun öğretmen araştırması yapabilirsiniz.

Kaliteli, verimli çalışmalarla bu tanının ortadan kalması tabi ki mümkün. Disleksi özel ders sayfamızdan ihtiyaçlarınıza en uygun öğretmen araştırması yapabilirsiniz. 6 yıldır özel eğitimde çalışan bir öğretmen olarak mezun ettiğimiz öğrencilerin pastalarını kestik kesmeye devam ediyoruz. Bu bizler için gurur kaynağıdır. 

Sağlıcakla kalın. 

Etiketler

550

den Başlayan Fiyatlar


Öğretmenler Genellikle 1 saat içinde yanıt verir.

130.535 Aktif Öğrenci - 89.923 Tamanlanan Ders

İçindekiler
Yazar

Yüksel E.

   ✓Okuma Yazmada Kesin Başarı  >İlköğretim alanındaki;✓ Matematik   ✓ Türkçe  ✓ Hayat Bilgisi   ✓ Sosyal Bilgiler ✓ İlköğre...

Benzer Yazılar
Disleksi Nedir? Disleksili Çocukların Eğitimi Nasıl Olmalıdır?

Disleksi Nedir? Disleksili Çocukların Eğitimi Nasıl Olmalıdır?

Disleksi nedir? Disleksili - öğrenme güçlüğü yaşayan öğrencilerin eğitimleri nasıl olmalıdır. Öğretmenler disleksi eğitiminde nelere dikkat etmelidir.

Öğrenme Güçlüğü Nedir?

Öğrenme Güçlüğü Nedir?

Öğrenme güçlüğü nedir? Öğrenme güçlüğü belirtileri nelerdir? Uzman özel eğitim öğretmenimiz sizler için hazırladı.

Yorumlar (0)
Makaleyi beğendin mi ?