Neden Erasmus?

Yazar: Derin K. | 29.07.2021 - 2 dakikalık okuma. Görüntülenme: 222
Neden Erasmus?
N eden erasmus yapılmalıdır. Erasmus yapmak isteyenler için merak ettiğiniz bazı soruların cevaplarını sizler için hazırladık.

  Bu yazıya başlamadan önce Erasmus albümlerime bir kez daha döndüm. Gezdiğim şirin Dutch şehirlerini, iki teker üstünde kat ettiğim yolları ve tanıştığım eşsiz insanları bir kez daha yâd ettim. Birçoğumuz Erasmus hayaliyle üniversiteye girer, bazıları acaba gitsem mi evresinde takılır ve birtakım insanlar da denemeden vazgeçer. Şu an acaba evresinde olan kişilere birkaç maddede “Neden Erasmus?” konusunu tartışalım.

  Kitaplar, filmler ve başka insanlardan duyduklarımızın ötesinde, dünyanın dört bir yanından gelen ve bambaşka hayatlar yaşayan insanlarla tanışmak müthiş bir deneyim: Uzak doğu mutfağını Koreli bir arkadaşınızın hazırladığı yemeklerle keşfetmek, Şilili arkadaşlarınıza kahve falı bakmak yahut Türk kültürünü Avrupalı arkadaşlarınıza fotoğraflarla, dolmalarla ve türkülerle tanıtmak gibi. Entelektüel birikiminiz yaptığınız felsefi, edebi ve politik birçok tartışma ile zenginleşiyor. Avrupa’da seyahat etmek ise çok daha kolay: Bisikletle sınır geçebilir, birkaç saatte ülke değiştirebilir ve Hollanda’nın en güneyinden kuzey şehrine 3 saatte varabilirsiniz. Her cumartesi Hollanda’nın farklı bir şehrini ziyaret edip gezilecek müzeler, sanat galerileri ve tarihi yerler listenize tik atabilirsiniz. Benim Erasmus şehrim Tilburg, Hollanda’nın güneyinde yer alıyordu ve yalnızca 8 Euro verip bir otobüse atlayarak Belçika’ya geçmek mümkündü. Ayrıca 3 saatte sınır komşusu olan Köln’de keyifli bir gün geçirip geri dönmek de ilginç bir hafta sonu planı olacaktır. Farklı kültürleri tanıma ve seyahat anıları biriktirmenin yanı sıra, bir Psikoloji öğrencisi olarak belirtmeliyim ki bu deneyim kişisel gelişiminize de daha derin bir boyut katıyor. Kendi yaşamlarını, kültürlerini, kurallarını, görüşlerini ve tabularını anlatan insanları dinlerken, daha önceden zihninizde olan genel geçer yargıların kırıldığını ve empati yeteneğinizin arttığını hissediyorsunuz.

  Başka bir ülkeye tek başınıza yaşamak için gitme kararı, hiç kolay bir karar olmamakla beraber üstesinden geldiğiniz zaman özgüveninizi inanılmaz derecede artıran bir karara dönüşüyor. Bağımsızlık, özgürlük, kendi ayaklarınızın üzerinde durmak ve cesaret gibi getirileri olmakla beraber birçok yeni sorumlulukla tanışıyorsunuz. Dil konusunda ise hiç endişelenmeyin, o kadar çok insanla konuşuyorsunuz ki bir süreden sonra artık düşünmeden akıcı bir şekilde İngilizce konuşabildiğinizi fark ediyorsunuz.

Erasmusun Akademik açından faydalarına değinirsem, özellikle Tilburg Üniversitesi ülkenin en iyi okullarından biriydi. Çok geniş bir ders yelpazesi vardı, aldığım derslerin tüm akademisyenleri farklı ülkelerden geliyordu ve okuduğum araştırmalar genel olarak kendi okulumun veya Hollandalı profesörlerin yazdığı makalelerdi. Seyahat, farklı kültürlerle tanışma ve kişisel gelişimin yanı sıra kariyerim konusunda da bana çok değerli bir katkısı olduğuna inanıyorum. Bir örnek verecek olursam, Kültürel Psikoloji dersini onlarca farklı ülkeden gelen psikoloji öğrencileriyle almak, öğrendiğim teorik bilgileri direk yanımda oturan arkadaşlarıma sormak ve onlarla proje ödevleri yapmak ufkumu genişletti. Kısacası, o uçağa binerken gittiğiniz kişi ile ülkenize dönen kişi arasında belirgin bir fark olacaktır. Bu deneyimi hepinizin yaşaması dileğiyle:)

Etiketler

Yazar

Derin K.

Özyeğin Üniversitesi %100 ingilizce psikoloji bölümünden 3.55 ortalama ile mezun oldum.  İngiltere ve Hollanda'da bulunan klinik psikoloji yüksek lisans programlarına kabul...

Benzer Yazılar
Yorumlar (0)
Makaleyi beğendin mi ?