Isı Transferi
İletim, bir bütün olarak malzemenin herhangi bir hareketi olmaksızın, bir malzeme içinde moleküler çalkalama yoluyla ısı transferidir. Metal bir çubuğun bir ucu daha yüksek bir sıcaklıkta ise, o zaman enerji çubuktan daha soğuk uca doğru aktarılacaktır çünkü daha yüksek hızlı parçacıklar daha yavaş olanlarla çarpışacak ve daha yavaş olanlara net bir enerji aktarımı olacaktır. Bir evin duvarından ısı kaybı gibi iki düzlem yüzey arasında ısı transferi için
Isı Transferi Nedir?
Genel olarak ısı transferi, sıcaklık farklılıkları, müteakip sıcaklık dağılımı ve değişimlerinden kaynaklanan ısı akışını (termal enerji) tanımlar. Taşınım olaylarının incelenmesi, momentum, enerji ve kütlenin iletim, konveksiyon ve radyasyon şeklindeki değişimiyle ilgilidir. Bu süreçler matematiksel formüllerle tanımlanabilir.
Bu formüllerin temelleri, momentum, enerji ve kütlenin korunumu yasalarında, yalnızca korunumu değil, aynı zamanda bu fenomenlerde yer alan miktarların akışını da tanımlayan kurucu yasalarla birlikte bulunur. Bu amaçla, söz konusu yasaları ve kurucu ilişkileri en iyi şekilde tanımlamak için diferansiyel denklemler kullanılır. Bu denklemleri çözmek, sistemleri araştırmanın ve davranışlarını tahmin etmenin etkili bir yoludur.
Tarih ve Terminoloji
Dışarıdan yardım olmadan, ısı her zaman sıcak nesnelerden soğuk nesnelere akacaktır ki bu, termodinamiğin ikinci yasasının doğrudan bir sonucudur. Biz buna ısı akışı diyoruz. On dokuzuncu yüzyılın başlarında, bilim adamları tüm vücutların kalorik adı verilen görünmez bir sıvı (sıcaktan soğuğa aktığı düşünülen kütlesiz bir sıvı) içerdiğine inanıyorlardı. Kaloriğe, bazıları doğayla tutarsız olduğu kanıtlanan özellikler atandı. Ancak en önemli özelliği, sıcaktan soğuğa akabilmesiydi. Bu, ısı hakkında düşünmenin çok faydalı bir yoluydu.
Thompson ve Joule, bu kalori teorisinin yanlış olduğunu gösterdi. Isı, sanıldığı gibi bir madde değil, moleküler düzeyde bir harekettir. Ellerimizi birbirine sürtmek iyi bir örnek. Başlangıçta aynı soğuk sıcaklıklarda olsalar bile her iki el de ısınır. Şimdi, eğer ısının nedeni bir sıvı olsaydı, o zaman daha fazla enerjili (daha sıcak) bir bedenden daha az enerjili (daha soğuk) tarafa akardı. Bunun yerine, hareketin kinetik enerjisi "sürtünme" adı verilen bir işlemle ısıya dönüştürüldüğü için eller ısıtılır.
Isı akışı, herhangi bir fiziksel varlıktan onu çevreleyen nesnelere her zaman oluyor. Isı, vücudunuzdan sizi çevreleyen havaya sürekli olarak akar. Havanın küçük kaldırma kuvvetine bağlı (veya konvektif) hareketi bir odada devam edecektir çünkü duvarlar teoride olduğu gibi hiçbir zaman tam olarak izotermal olamaz. Isı akışından bağımsız tek alan, izotermal olmalı ve ısı transferine izin veren diğer herhangi bir sistemden tamamen izole edilmelidir. Böyle bir sistemi oluşturmak neredeyse imkansızdır.
Güneşin soğuması, doğal olarak deneyimlediğimiz birincil bir süreçtir. Diğer süreçler, Dünya'nın merkezinin iletken şekilde soğutulması ve diğer yıldızların ışınımla soğumasıdır.
Isı Transferinin Üç Yolu
• İletim
• Konveksiyon
• Radyasyon
Isı, katı malzeme (iletim), sıvılar ve gazlar (konveksiyon) ve elektromanyetik dalgalar (radyasyon) yoluyla aktarılır. Isı genellikle bu üç türün bir kombinasyonu halinde aktarılır ve nadiren kendi kendine oluşur. Örneğin, bir binanın termal ortamı, zeminden (iletim) ve bina zarfından (çoğunlukla konveksiyon ve radyasyon) geçen ısı akışlarından etkilenir.
1) Konveksiyon, sıvılar ve gazlardan geçen ısı akışıdır. Isı Akışı Sensörleri, konvektif ısı akışını ölçebilir. Konvektif ısı akışı örnekleri şunlardır:
• Rüzgarlı olduğunda çok daha soğuk hissetmek.
• 25 ° C'lik suda, 25 ° C'lik havadan çok daha soğuk hissetmek.
• Isı akısına dayalı kütle akış sensörlerinde algılama prensibi.
2) İletim, katı malzemelerden geçen ısı akışıdır. Isı Akışı Sensörleri iletken ısı akışını ölçebilir İletken ısı akısı örnekleri şunlardır:
• Bir fincan sıcak kahveye dokunmak
• Hassas aletlerde termal etkiler.
• Kimyasal reaktörlerden ısı çıkışının ölçülmesi.
3) Radyasyon, elektromanyetik dalgalardan geçen ısı akışıdır. Isı Akışı Sensörleri radyatif ısı akışını ölçebilir. Radyatif ısı akısı örnekleri şunlardır:
• Ateşe yakın dururken sıcak hissetmek.
• Güneş enerjisi ölçümü
Isı Transferi Dersi Konuları
Isı Transferi özel dersi almak istiyorsanız yapmanız gereken şey sitemize “ders almak istiyorum” seçeneği ile üye olarak seçtiğiniz kriterlere en uygun eğitimciye ders talebinde bulunmak ya da genel bir ders talebi oluşturmak. Genel ders talebinde ihtiyacınız olan kriterleri, bütçenizi ve ders almak istediğiniz konumu belirterek daha fazla eğitmenin size ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Özel ders alanında her talebe ve bütçeye göre uygun eğitmen bulabilmek mümkün.
Isı Transferi Özel ders ücretleri; şehir, eğitmenin uzmanlık seviyesi, deneyimleri ve eğitim geçmişi veya sizin taleplerinize bağlı olarak değişmekte olup ortalama 40-300 TL civarındadır. Özel ders süreleri de yine her etmene göre değişmekte olup ortalama 60-90 dakikacivarındadır
Isı transferi dersine hakim ve bu konuda ders verebilecek nitelikte olduğunuzu düşünüyorsanız yapmanız gereken sitemize üye olarak bir eğitimci profili oluşturmanız. Profilinizi oluştururken gerekli kriterleri detaylı bir şekilde doldurmanızda büyük fayda vardır. Özellikle size özel kriterlerin sizi ön plana çıkaracağını unutmayın. Örneğin daha önce vermiş olduğunuz dersler, katıldığınız seminer veya kurslar, mezuniyet dereceniz, yaptığınız araştırmalar veya yazdığınız makaleler size eğitmenler arasında ön plana çıkaracaktır. Ayrıca yazacağınız blog yazıları ve sosyal medyada Özel Ders Alanı’nı etiketleyerek yapacağınız paylaşımlar da sizi daha tanınır kılacaktır.
Kendisinden aldığım derslerden çok memnun kaldım. Öğrencinin anlayabileceği şekilde ve etkin bir şekilde dersi anlatabiliyor.
Öğretmen : Markos Ç.İyi ki tanışmışım Markos hocamla. Gerçekten alanında uzman çok başarılı birisi. Zorlandığım dersleri sayesinde çok iyi anladım. Kendisine çokkkk teşekkür ederim.
Öğretmen : Markos Ç.Üniversitede okuyan oğum için kendisinden ders aldık çok şükür sınavını verdi emeğinize sağlık hocam. Çok teşekkürler
Öğretmen : Markos Ç.