Enstrüman Çalmayı Ne Kadar Zamanda Öğrenebilirim?

Yazar: Gizem Gonca Z. | 25.10.2021 - 2 dakikalık okuma. Görüntülenme: 974
Enstrüman Çalmayı Ne Kadar Zamanda Öğrenebilirim?
E nstrüman çalmayı ne kadar sürede öğrenebilirsiniz? En çok merak edilen konuyu uzman müzik öğretmeniz kaleme aldı

Öğrencilerin henüz derslerine başlamadan akıllarında tek bir soru olabilmektedir : ‘Ne kadar zamanda öğrenirim?’

Bu soruya net bir cevap verilememesinin nedenlerini sizlere bu yazımda açıklamaya çalışacağım.

Enstrüman çalmayı ne kadar süre de öğrenebilirim?

Enstrüman, kulak ve ses, bol egzersiz ve çalışmayla gelişmektedir.

Enstrümanlarımızı kaslarımız yardımıyla çalmaktayız. Sesimiz de yine kaslarımız sayesinde gelişmektedir. Sesi oluştururken, sadece gırtlak bölgemizde yaklaşık 126 kas hareket etmektedir. Kaslarımızın geliştirilmesi noktasında egzersiz ve ödevlerimiz büyük önem taşımaktadır.

Bir örnek ile açıklamak gerekirse eğer, spor salonunda haftada bir antrenman yaparak karın kası yapmanızın imkansız olması gibi, enstrümanı haftada bir ya da iki kere aldığınız derslerle geliştirmeniz de olanaksızdır. Haftada en az 4-5 gün yaklaşık 30 dakikanızı müziğe ve egzersizlere ayırmadığınız sürece kaslarınız yeteri kadar gelişmemekle birlikte kendinizi yavaşlatarak zamanınız, paranız ve emeğinizi çöpe atmış olursunuz.

Bu soruya cevap verilememesinin bir diğer nedeni de herkesin başlangıç noktasının farklı olabilmesidir. Bazı öğrenciler daha önce eğitim almakta, bazıları eğitim sonrası kendi çalışmalarını devam ettirmekte iken bazıları da notaları ilk kez görebilmektedir. Bazı öğrencilerin ise müzik kulağı, büyüdüğü ortam, yaşadığı çevre nedeniyle gelişmiş durumda olabilmektedir.

Bir diğer neden ise öğrencinin yaşam tarzı olabilmektedir. Bazı öğrenciler sigara alışkanlığına rağmen ses eğitimi talep edebilmekte iken bazıları da sadece dersin bir gün öncesi ödevlerini yaparak gelişebileceği yanılgısına düşebilmektedir. Çok yoğun hayat tarzı nedeniyle müziğe zaman ayıramayacağı halde ders alanlar ile nota öğrenmeden müzik öğrenmek isteyenler de azımsanmayacak sayıda. Öğrencinin elinde olan veya olmayan bu durumlar öğrencilerin gelişimini yavaşlatabilmektedir.

Öğrencinin ses sağlığının durumu, nefesi doğru kullanıp kullanmıyor olması, ses oluşumu ile görevli kaslarının gelişimi, öğrendiklerini uygulayabilme hızı, haftada alacağı dersin sayısı, derse istikrarlı katılım sağlayıp sağlamadığı, mevcut ses aralığını kullanabilme şekli, solfej dersi alıp almaması gibi etmenler de bu süreyi değiştirebilmektedir.

Sonuç olarak ses, kulak, enstrüman ne olursa olsun gösterilen gelişim kişiden kişiye ve çalışmalara göre büyük farkla gösterecektir. Öğrencinin alışkanlıkları, yaşam tarzı, kişiliği, ruhsal durumu ve özel hayatı müzik öğrenimini etkileyecektir.

Etiketler

Yazar

Gizem Gonca Z.

Gizem Gonca Kimdir? Gizem Gonca 1989 yılında İstanbul’da doğdu. Ses eğitimine 2008 yılında Doç. Dr. Serkan Otacıoğlu ile başladı. 2009 yılında opera sanatçısı Gözde Altan ile ha...

Benzer Yazılar
Özel Dans Kursları Fiyatları ve Özel Ders Ücretleri

Özel Dans Kursları Fiyatları ve Özel Ders Ücretleri

Dans kursu ücretleri birçok faktöre göre değişmektedir. En güncel kurs ve dans dersi fiyatlarına ve dans ile ilgili merak ettiğiniz tüm konular blogumuzdan ulaşabilirsiniz.

Yorumlar (0)
Makaleyi beğendin mi ?