T eknolojinin gelişmesi ile beraber okullarda iyi bir dijital vatandaş yetiştirme sorumluluğu oluşmuştur. Peki dijital vatandaşlık nedir?
Dijital vatandaşlık nedir? Dijital vatandaşlık eğitimi nasıl olmalıdır? Bir dijital vatandaş nasıl olmalıdır?
21. yüzyılda teknolojinin gelişmesi ve internetin neredeyse hayatımızın her alanına girmesi ile beraber okullarda “iyi bir vatandaş” yetiştirme sorumluluğunun yanı sıra “iyi bir dijital vatandaş” yetiştirme sorumluluğu da oluşmuştur. Öğrencilerin internet ve teknolojiyi kullanırken mutlaka dikkat etmesi gereken önemli hususlar mevcuttur. Bu hususlar hem kendileri için hemde toplumun ahlaki değerleri açısından oldukça önemlidir.
Teknolojide meydana gelen yenilikler ve interneti popülaritesinin artması eğitim sisteminde ve hayatımızda birçok etkeni değiştirmiş durumda. 21. yüzyılda bireylerin yaşadığı dünya ikiye ayrılmış durumdadır: Gerçek Dünya ve Dijital Dünya. Hem bireyler hem de öğrenciler dijital dünya’da artık birer kimliğe bürünmüş durumdadırlar. Bireylerin internet dünyasındaki ve sosyal medyadaki kimlikleri “dijital vatandaş” olarak nitelendirilmektedir.
Dijital Vatandaş Kimdir?
Dijital Vatandaş; teknolojiyi kötüye kullanmayan, online dünyada etkileşim ve iletişim kurarken doğru, etik ve ahlaki davranışı teşvik eden kişidir. Birçok birey interneti ve teknolojiyi kullanırken dikkat etmesi gereken konuları veya ahlaki hususları göz ardı etmektedir. Bunun en önemli sebebi bireylere bu alanda eğitimlerin yetersiz olmasıdır.
Bir Dijital Vatandaş Nasıl Olur?
Sosyal medya’da yaptığı paylaşımlara dikkat eder.
Toplumun ahlaki değerlerine saygı çerçevesinde paylaşımlar gerçekleştir.
Dijital ortamlarda insanların özgürlük haklarını ihlal etmez.
Dijital ortamlarda yaptığı tüm paylaşımların kalıcı olduğunu ve saklandığını bilir.
Diğer kullanıcıların online saldırılar gerçekleştirmez.
Kişisel bilgilerini koruma altına alır.
Dijital dünyadaki eylemlerinden sorumlu olduğunu bilir.
Dijital Vatandaşlık Eğitimleri Nasıl Olmalıdır?
Okullarda verilen eğitimlerin yanı sıra belirli aralıklarla öğrencilere “Dijital Vatandaşlık” ve “Dijital Dünya” hakkında eğitimler verilmelidir. Bu eğitimlerde özellikle etik sosyal medya kullanımı, faydalı internet kullanımı, proje geliştirebilen teknolojik dersler vb. gibi unsurlara dikkat edilmelidir. Günümüzde okullarda bu alanda verilen eğitimlerin yetersiz olmasından dolayı yetişen bireysel dijital vatandaşlığın farkında değildir. Yukarıdaki unsurlar dikkat edilerek başarılı dijital vatandaş yetiştirilebilir.
Bir önceki yazımız olan Muhteşem Geleceğin Peşinde başlıklı makalemizde Tesla, SpaceX Muhteşem Geleceğin Peşinde kitabı hakkında bilgi verilmektedir.
den Başlayan Fiyatlar
Öğretmenler Genellikle 1 saat içinde yanıt verir.
120.004 Aktif Öğrenci - 76.126 Tamanlanan Ders
Yasin G.
Online ve birebir dersler yapıyorum. Temel eğitimlerden sonra proje bazlı devam ediyoruz. Ayrıca kendi siteniz üzerinden tüm eğitimlerin uygulaması yapıyoruz.Temel eğitimlerden ...
Tagul ile derslerinizde etiket bulutu oluşturun ve derslerinizi eğlenceli hale getirin
Prezi, sıradan sunumlardan sıkılan, kaliteli, eğlenceli ve dikkat çekici sunumlar hazırlamak isteyenlerin uygulamasıdır.
Geogebra nedir, nasıl kullanılır. Eğitimde geogebra kullanarak neler yapılabilir.
Eğitimde teknoloji giderek artmaya başladı. Öğrenci ve öğretmenler teknolojinin fazlasıyla farkındalar. O yüzden "Kodlama" fazlasıyla gerekli bir hal aldı.
Dijital vatandaşlık eğitimleri hakkında bilginiz var mı acaba, bu alanda eğitim felan oluyor mu