Derslerde Başarıyı Yakalamak İçin Bilinmesi Gerekenler

Yazar: Mehmet S. | 20.12.2021 - 2 dakikalık okuma. Görüntülenme: 380
Derslerde Başarıyı Yakalamak İçin Bilinmesi Gerekenler
B aşarılı insanlar, amaçlarına nasıl ulaşacağını bilir ve bu bilgiyi kullanarak başarıya ulaşır.

Hayatta başarılı olan insanlar, genelde kendini en iyi tanıyan insanlardır çünkü bu insanlar kendilerini çok iyi tanıdığı için ne yapabileceğini de bilir ve hayattaki amaçlarına bu doğrultuda ulaşmaya çalışır. Amaca ulaşmak için önemli olan onun kolay ulaşılabilir olması değil, o amaca nasıl ulaşılacağı bilgisine sahip olmaktır. Başarılı insanlar, amaçlarına nasıl ulaşacağını bilir ve bu bilgiyi kullanarak başarıya ulaşır. Varılmak istenen amaç, adımlara ayrılır ve her adımın bir hedefi olursa, her hedeften sonra neyin nasıl yapılacağı bilinir. Bu hedeflerin birer birer gerçekleştirilmesi durumunda amaca ulaşıp başarılı olmamak için hiçbir neden kalmayacaktır.

Bu amaç, bir öğrenci için eğitim hayatının sonunda sahip olunacak bir meslek olabilir. Öğrenci bu amaç doğrultusunda farklı hedeflerden oluşan bir yol haritası çizer ve hedeflerini gerçekleştirirse sonunda o meslekte başarılı bir birey olacaktır. Bu doğrultuda, farklı rotalar çizmek mümkünse de genel olarak 3 temel adımın cevaplanmasıyla bu rota çizilebilir. 

  1. 1) Yeteneklerim doğrultusunda yapılmak istenenler
     
  2. 2) Hedeflerin Belirlenmesi
     
  3. 3) Kendini Tanıma ve Hedeflerin Başarılması
     

Öncelikli olarak, öğrenci kendini güçlü, geliştirilebilir ve zayıf gördüğü yönlerini yazarak başlayabilir. Diğer taraftan, yapmayı isteyebileceği meslekleri belirleyebilir. Burada, sahip olduklarının bir avantaj ya da dezavantaj olacağı meslekler ortaya çıkacaktır. Örneğin bir kişi insanlarla uğraşmayı çok sevmeyen bir kişiliğe sahipse öğretmenlik mesleği ona göre olmayacaktır. Örnek olarak, tarihi ve araştırmayı çok seven bir öğrenciyi ele alalım. Bu öğrenci, gözlerini kapatıp kendisini tarihçi olarak düşündüğünde mutlu olduğunu görüyorsa, tarih bölümü mezunu olmayı isteyebilir. Ancak hayalinde birtakım sıkıntılarla karşılaşıyorsa bu meslek ona göre olmayacaktır.

Sahip olmak istenen meslek belirlendikten sonra, bu amaç doğrultusunda ne yapılması gerektiği belirlenmelidir. Örneğimizdeki tarihçi olmak isteyen öğrenci sırasıyla ilköğretim, lise ve üniversite eğitimini bitirmeli ve hatta amaca göre lisansüstü eğitimini de tamamlamalıdır. Bu öğrencinin hedefleri bu eğitim seviyelerini başarıyla tamamlamak olarak tanımlanabilir.

Son adım olarak ise, bu hedeflerin başarılması gelmektedir. Öğrenci, bu hedeflere nasıl ulaşacağını belirlemelidir. Lise düzeyinde olan bir öğrenci, üniversite sınavında başarılı olup istediği bölüme yerleşmeyi bir hedef olarak koyabilir. Bunun için de derslerde başarılı olması gerekmektedir. Derslerde başarılı olmak için öğrenci kendini tanımalıdır. Öğrenci; işitsel, dokunsal ya da görsel bir algılama yeteneğine sahip olabilir. Bunlar arasından kendi algılama yeteneğini belirledikten sonra bu doğrultuda çalışarak derslerinde başarılı olabilir. Örneğin, işitsel bir zekaya sahip birey, dersleri dinleyerek daha iyi anlayacağı için ses kayıtları oluşturarak ya da başkasının okumasını dinleyerek başarıya ulaşabilir.

Sonuç olarak, bir öğrenci kendini tanıyarak koyduğu amaç doğrultusunda hedeflerine ulaşmak için çalıştığı zaman başarılı olmasının önünde hiçbir şey duramaz. Bu şekilde konan amaçlar ne kadar büyük olursa olsun rotaya bağlı kalan öğrenci hedefe mutlaka ulaşacaktır. 

Etiketler

Yazar

Mehmet S.

İTÜ Endüstri Mühendisliği Lisans ve Yüksek Lisans eğitimli araştırma görevlisiyim. Eğitim danışmanlığı ve öğrenci koçluğu eğitimi aldım.  İstatistik ve yöneylem araştırması...

Benzer Yazılar
Yorumlar (0)
Makaleyi beğendin mi ?