Resim insanlık tarihinin en eski sanat dallarından biridir. Bir olayı anlatmak, bir durumu nitelemek, tarihi bir olayı aktarmak ya da sadece estetik kaygılarla çizilen resim 20.000 yıl kadar eski bir tarihe dayanır. İlk insanlar toprak, odun kömürü ve renkli tozları mağara duvarlarında görüntüler oluşturmak için kullandılar. Yapılan ilk resimler mağara duvarlarına ya da kalıcı sert zeminlere yapılan av sahneleriydi. O günden beri insanlar resmetme eğilimlerinden hiç vazgeçmediler ve devamlı olarak olaylar, yaşamlar, canlı ve cansız her şey resimlere konu oldu. Bu konuların çeşitliliğine göre de resim birçok türe ayrılmıştır. Örneğin natürmort, peyzaj, portre, figür, soyut resimler başlıca türlerdir. Aynı zamanda bir diğer sınıflandırma şekli olan malzeme ölçütü de önemlidir. Kullanılan malzemeye göre resim türlere ayrılır. Yağlı boya, sulu boya, akrilik, guaj, pastel, kara kalem, temperra başlıca türlerdir.
Resim, iki boyutlu ve belirli estetik niteliklerin yaratılmasıyla fikir ve duyguların ifade edilmesidir. Bu dilin öğeleri- şekilleri, çizgileri, renkleri, tonları ve dokuları- düz bir yüzey üzerinde hacim, alan, hareket ve ışık hissi yaratmak için çeşitli şekillerde kullanılır. Bu öğeler, gerçek veya doğaüstü fenomenleri temsil etmek, bir anlatı temasını yorumlamak veya tamamen soyut görsel ilişkiler yaratmak için ifade kalıplarında birleştirilir. Resim yapılırken kullanılan materyaller tempera, fresk, yağ, akrilik, sulu boya veya diğer su bazlı boyalar, mürekkep, guaj, çini veya kazeinken kullanılacak yüzeyse en yaygın olarak resim kağıdı/defteri ve tuvaldir.
Ben daha önceden resimle alakalı hiçbir eğitiminiz yoksa ve nasıl başlayacağınızı bilmiyorsanız ilk tavsiyemiz temel aşamaları iyice oturtmanız. Örneğin teknik resim kursları veya özel resim dersleri ile teknik çizimlerin daha kolay öğrenildiği kara kalem çalışmalarına ağırlık vermelisiniz. Yağlı boya ya da guaj boya ile yapılan çizimlerin her birinde ayrı teknik olacağından dolayı boyaları tanıyana ve teknikleri öğrenene kadar temelden başlamak en kolay kara kalemle olacaktır. İlerleyen zamanlarda yapacağınız tercihlerle diğer boyaları da deneyerek hangi boyada daha iyi olduğunuzu da öğrenmiş olursunuz. Bir resmin güzel olmasını sağlayan şey estetik duruşundan da öte doğru tekniklerle yapılmış olmasıdır. Resim eğitiminin buradaki önemi yadsınamaz. Çoğu insan güzel resim yaptığını iddia etse de bunlardan sadece çok azının eğitimi vardır. Bu yüzden resim derslerine başladığınızda teknikleri size doğru bir şekilde öğretecek öğretmenlerden destek almanız gerekir. Resmi ilk başladığımız zaman malzeme konusunda heyecanlı ve fevri davranmayın. Tüm malzemeleri almak gibi bir telaşa düşmek sizi gereksiz bir bütçenin altına sokacaktır. Buradaki ilk kıstas sizin seviyenize göre gerekli malzemeleri almanız olmalıdır. Eğer kullanmayacağınız bir malzemeyi alırsanız belki zamanla hevesinizden vazgeçebilir ya da boya gibi malzemelerse kuruyabilir ve bozulabilir. Bu yüzden öğretmeninizin size çizdiği rotaya bağlı kalarak kademeli şekilde ilerlemenizde fayda var. Resimde belli bir seviyeye ulaştıktan sonra ister yağlı boya kursu ister sulu boya kurslarından dilediğiniz alana yoğunlaşabilirsiniz. Resim dersleri sadece yetişkinler için olmayıp çocuklar için resim kursları da mevcuttur. Eğer çocuklarınız da resme ilgiliyse hem birlikte bir aktivite olarak resim yapabilir hem de çocuklarınızın resme olan ilgisini öğrenebilirsiniz.
Özel resim dersi almak istiyorsanız, Özel Ders Alanı’nda her seviyeden öğrenciye ders veren resim öğretmenlerinden ders alabilirsiniz. Yapmanız gereken sitemize “ders almak istiyorum” seçeneği ile kaydolup seçtiğiniz eğitmene ders talebi yollamak. Ya da genel ders talebi oluşturarak talebinize uygun olduğunu düşünen tüm eğitmenlerin size ulaşmasına imkan verebilirsiniz.
Ders süreleri ortalama 60-120 dakika olan resim derslerinin ücretleri şehir ve eğitmenin deneyimleri gibi etkenlere bağlı olarak değişmekte olup ortalama 30-150 TL arasındadır.
Üniversitelerin resim bölümlerinden mezun ya da profesyonel olarak resimle ilgilenen biriyseniz, sitemize üye olarak öğrenciler ile iletişime geçebilirsiniz. Profilinizi oluştururken doldurmanız gereken kısımları detaylı bir şekilde doldurmaya özen gösterirseniz bu arama yapanlar ve sizin için daha yararlı olacaktır. Ek olarak ders verdiğiniz her öğrenciden size yorum yapmasını isteyebilirsiniz. Branşınızla alakalı deneyimlerinizi, tarzınızı ya da doğrudan branşınızı anlatan blog yazıları ekleyerek de ön plana çıkabilirsiniz.
Tecrübesine ve eğitimine denecek laf olmadığını düşünüyorum. Kesinlikle tavsiye ediyorum. 👉🏽
Öğretmen : İlknur N.İlknur hocamdan ders alan şanslı öğrencilerindenim. Kendisinin güzel ve etkili anlatımıyla verdiği dersleri hem eğlenceli hem eğitici geçiyor. Gerek geleneksel sanatta gerek kavramsal sanatta gerekse tasarım alanında oldukça bilgili ve yetkili bir eğitmen, öğretmen. Ondan birebir ders aldığım için oldukça memnun bir şekilde önereceğim nadir öğretmen
Öğretmen : İlknur N.Kendisi güler yüzlü sevecen çocuğumun arkadaşı. Karakalem ve boyama dersini kızım sayesinde sevdi çocukları iyi tanıyan ve mükemmel takip eden yetenekli bir egitmen.
Öğretmen : İlknur N.