Müzik her yerdedir. İnsanlar şarkı söyler, enstrüman çalar ve müzik dinler. Ama müzik nedir ve nasıl yapılır? Bu temel tanımı düşünün. Müzik, sesleri ve tonları bir düzende bir araya getirmenin ve bunları organize ses oluşturmak için birleştirmenin bir yoludur. İnsanlar binlerce yıldır önce kendi sesleriyle ve etrafındaki doğal malzemelerden yapılmış basit enstrümanlarla müzik yapıyorlar. Müzik gelenekleri muhtemelen bir nesilden diğerine geçti. Sonunda, sonraki nesiller seslerin arkasındaki fikirleri daha iyi anlamak istediler. Müzik teorisi böyle gelişti.
Müzik teorisi, müziği anlamamıza yardımcı olan fikirler için kullanılan bir terimdir. Müzik teorisi müziğin ardındaki dildir. Size müziği anlamak, yorumlamak ve onun hakkında konuşabilmek için araçlar sunar. Akorların, notaların ve ritimlerin, melodilerin hep birlikte nasıl çalıştığını anlamanıza yardımcı olur. Bu dilde iyiye gittikçe, onu gerçekten etkili bir şekilde kullanabiliriz.
Müzik teorisi müziğin temel unsurlarının incelenmesidir. Bu unsurlar; perde, ritim, uyum, melodi yapı ve dokudur. Peki bu neden bu kadar önemli? Aslında konu tamamen ne duyduğumuzla ilgilidir. Müzik bir sözel sanattır ve bize bize duyduğumuz şeyi tarif etme fırsatı verir. Müzikte, bilmediğimiz bir şeyle karşılaşırsak onu anlamama, öğrenmeme ve bilgi depomuza eklememize izin veren müzik teorisidir.
Müzik teorisi çok geniş bir terimdir, çünkü müziğin işlemesini sağlayan her şeyi tam olarak kapsar. Aslında müzik teorisi müzik ile ilgili öğrenebileceğimiz en heyecan verici şeydir çünkü müzik teorisi, anlamak istediğimiz her şeye kapı aralar: Her şeyin nasıl işlediğini ve kendimizi ifade etmek için onu nasıl kullanabileceğimizi öğretir. Müzikteki tanımlamalara yarayan her şeyin önemini şöyle açıklayabiliriz: Renklerin isimleri olmadığı bir dünya düşünelim. Doğayı, sanatı veya renklere dair hiçbir şeyi açıklayamayacağız, keşfedemeyeceğimiz bir dünya olurdu. Müzik teorisi de tıpkı renklerin isimleri ile gördüklerimizi tasvir etmemiz gibi müziğin ne ifade ettiğiniz, kısacası duyduğumuzu tasvir edebilmemizi öğretir. Bize iyi bir müzisyen, iyi bir bestekar ya da iyi bir kulağa sahip biri olmayı öğretir.
Müzik teorisi aslında müzikolojinin içinde bir araştırma konusuyken 20. yüzyılın ortalarından itibaren ayrı bir bilim haline gelmiştir. Her ne kadar halen Kıta Avrupa’sında bağımsız bir alan olarak kabul edilmese de birçok araştırmacı da aksi yönde çalışmalarını devam ettirmektedir.
Müzik yapmak insan doğası için temeldir ve müzisyen olmak için müzik teorisi dersleri almanıza gerek yoktur. Ancak müzik teorisini anlamak, müziğin nasıl yapıldığına dair fikirleri daha iyi anlamanıza ve onu daha iyi okumanıza yardımcı olabilir. Kendi müziğinizi bestelemek istiyorsanız faydalıdır. Ayrıca, bir çalışma düzenlemek istiyorsanız, bu da müziğin farklı türdeki topluluklara uygun hale getirmek için nasıl yazıldığını değiştirmek anlamına gelir.
Müzik teorisi, müziğin fikirlerini ve uygulamalarını, üzerinde çalışılabilecek ve başkalarına aktarılabilecek yazılı bir forma sokar. Müziği ve nasıl inşa edildiğini açıklamanın bir yoludur. Öyleyse, müzik teorisini müziğin dilini anlamanın bir yolu olarak düşünmeliyiz.
Ritim, Melodi ve Armoni
Müzik teorisi birçok kavram ve terimi içerir. En temelleri arasında ritim, melodi ve armoni vardır ve bunların tümü müziğin nasıl inşa edildiğiyle ilgilidir.
Ritim, seste tekrarlanan hareket kalıbıdır. Hızlı veya yavaş olabilir ve vuruş adı verilen ses birimleri halinde düzenlenir. Ritim, müziğin hareket etmesini sağlar. Melodi, müziğin melodisini veya birincil sesini oluşturan notalar veya perdeler dizisidir. Tanıdık bir şarkıyı söylediğinizde, muhtemelen melodiyi söylüyorsunuzdur. Armoni, melodiyi tamamlayan çok sayıda notadır. Uyum genellikle akorlardan, aynı anda çalınan üç veya daha fazla notadan oluşan gruplardan oluşur. Akorlar armoniye ve melodiye renk verir. Melodi ve armoni, bir ölçekte notalar kullanılarak yazılır. Ölçek, bir oktav veya sekiz notalı grup içinde yükselen veya azalan notalar aralığıdır.
Müzik teorisi eğitimine başlandığında dersler temel olarak şunlardan oluşur: Nota okuması ve yazması, piyano klavyesi, sesler, oktav, ölçüler, major diziler, triadlar ve basit akorlar, armonik ve melodic akor dizi, beşli çember. Elbette dersler bunlarla sınırlı değildir. Dediğimiz gibi müzik teorisi müziğin dilidir, haliyle bu dile ait birçok detay bulunur. Müzik teorisi eğitimine başladığınızda bu dilin derinliğini keşfedecek ve büyüleneceksiniz.
Müzik teorisi derslerini bu alanda eğitim veren müzik eğitmenlerinden, üniversitelerin müzik bölümlerinden mezun olmuş kişiler ya da halen öğrenci olan kişilerden, profesyonel müzisyenlerden veya bu konu hakkında eğitim almış kişilerden öğrenebilirsiniz. Özel Ders Alanı’nda müzik teorisi üzerine ders veren eğitmenlerin her biri alanında uzman ve deneyimli kişilerdir. Dilediğiniz eğitmenin bilgilerine bakarak taleplerinize uyup uymadığına karar verdikten sonra eğitmen ile iletişime geçebilirsiniz. Eğitmenlerle iletişim kurabilmek için sitemize “ders almak istiyorum” seçeneği ile kaydolarak şehrinizdeki öğretmenlere ders talebi iletebilir ya da isteklerinizi belirttiğiniz bir genel ders talebi oluşturabilirsiniz. Genel ders talebinde bu alanda ders veren ve kriterlerinize uyduğunu düşünen her eğitmen sizinle mesaj ya da telefon yoluyla iletişime geçecektir. Bunlar dışında aklınıza takılan her soru için “ücretsiz danışmanlık hattı”mızı arayabilirsiniz.
Sitemizde hizmet vermekte olan her eğitmenin uzmanlık alanları farklıdır. Halen öğrenci olan, bir sanat merkezinde hizmet veren ya da müzik icra eden birçok öğretmen öğrencileri ile Özel Ders Alanı çatısı altında buluşur. Birbirinden farklı deneyime sahip eğitmenlerin ders ücretleri de kendileri tarafından belirlenir. Şehir, ders süresi, deneyim, eğitmenin kişisel kararları ders ücretlerinde etkili faktörlerdir. Bu alanda özel ders ücretleri kontrol edildiğinde 60-200 TL arasında bir ücret aralığı görülmektedir.
Bir müzik enstrümanı çalıyor, müzik okulunda çalışıyor ya da müzik bölümü öğrencisi misiniz? Müzik teorisi bilgisine hakim ve bu alanda ders verebilecek yetkinliğiniz varsa Özel Ders Alanı size öğrencilerinizle buluşma imkanı sunuyor! Platformumuz sayesinde öğrenmiş olduğunuz bilgileri aktarabilme fırsatına kavuşmak hem pratik hem de ekonomik. Bir eğitmen profili açarak doldurmanız gereken bilgileri detaylı şekilde doldurun ve size gelecek ders taleplerini ya da genel ders taleplerini takibe başlayın. Birçok öğrenci müziği daha derin ve doğru öğrenmek için müzik teorisi üzerine özel ders almaktadır. Kurslarda kalabalık sınıflarda eğitim görmek istemeyen, kendine ait bir ders işleyiş talebi olan ya da online ders almak isteyen birçok öğrenciye ulaşabilmek için iyi bir profil oluşturmaya özen gösterin. Ders vermeye başladıktan itibaren öğrencilerden sizin için yorum yapmasını isterseniz yapılan yorumlar bir sonraki öğrenciler için de faydalı olacaktır. Ayrıca blog yazıları yazarak alanınızda ne kadar bilgili ve donanımlı olduğunuzu ya da sizin bilgilerinizden yararlanmak isteyen öğrencilerinize fayda sağlayabilirsiniz.
Almanya’da yaşıyorum. Engin hoca ile derslere başladık ve dersler adeta yüz yüze gibi etkili bir şekilde devam ediyor. Bir sonraki derse kadae sabırsızlanıyorum ☺️
Öğretmen : Engin Ç.Bir hoca düşünün, Bozuk Düzeni, Bağlama Düzeni, Şelpe Tekniği hepsinde usta icracı seviyesinde olan. 3 farklı alan olmasına rağmen hepsini tek bir hocadan almak, mükemmel !
Öğretmen : Engin Ç.Online ders almak için uzun bir süre hoca arayışındaydım. Ders ücretleri çok değişkendi. Engin hocanın profili dikkatimi çekmişti. İnanın aldığı paranın hakkını fazlasıyla veriyor.
Öğretmen : Engin Ç.