M uhasebeci nedir, ne iş yapar? Muhasebeci maaşları ne kadardır? Muhasebeci olmaya dair detaylı bilgilere yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Bu yazımızda birçok kişinin icra ettiği meslek dallarından biri olan muhasebe ve muhasebeye dair sık sorulan soruları cevaplamaya çalışacağız. Siz de muhasebecilik ile ilgileniyor ve bu bölümle ilgili araştırmalar yapıyorsanız bu yazıyı okumanızda fayda var. Öyleyse başlayalım.
Öncelikle muhasebecinin bir tanımını yapalım. Muhasebeci ne demek sorusuyla başlarsak, muhasebeci büyük ya da küçük fark etmeksizin işletmelerin mali kayıtlarını tutan, gelir ve gider kontrolü sağlayan saymandır. Her işletmenin muhasebecisi olması gerektiğinden dolayı muhasebeciler için çalınacak birçok kapı vardır. Yanı sıra muhasebe mesleğinin standartlarını yükseltmek adına belirli kriterler getirilmiş ve bu doğrultuda “serbest muhasebe” mesleği de kaldırılmıştır. Muhasebeci olmak için artık en az 2 yıllık fakülte mezunu olmak gerekmektedir. Birkaç sene önceye kadar meslek lisesi mezunlarının sınava girmeden ön lisans eğitimi alabildiği bir bölümken artık ön lisans için gerekli olan puanı almaları şart koşulmuştur. Yani artık muhasebe ön lisans eğitimi almak isteyenler üniversite sınavına girip baraj puanı almak zorundalar. Hata payının işleri alt üst edebileceği mesleklerden biri olan muhasebeci, işini özenli ve dikkatli bir şekilde yapmalı ve alanıyla ilgili her bilgiye sahip olmalıdır.
Muhasebeye dair okul sonrası yapılan staj aslında size muhasebe ile ilgili her detayı öğreten süreçtir. Ön lisans ya da lisans eğitimine bağlı olarak 4 ve 6 yıl şeklinde süren bu süreç sizin hem zorunlu stajınız olur hem de süreç boyunca iş hayatına girmiş ve deneyim elde etmeye başlamışsınız demektir. Online muhasebe dersleri sayfamızdan bu alanda eğitmler alabileceğiniz en iyi eğitmenleri inceleyebilirsiniz.
Bir muhasebeci, planlama, kontrol, bütçeleme ve karar verme için mali tabloları ve muhasebe raporlarını nasıl hazırlayacağını bilmelidir. Üç temel mali tablo bilanço, kar ve zarar ve nakit akışları hesabıdır. Yukarıdaki üç mali tablo birbiriyle bağlantılıdır. Muhasebe mezunlarının günümüzdeki sayıca fazlalığı bu alanda iş bulma zorluğunu da beraberinde getirmektedir. Bu yüzden öncelikle staj yapılacak kurum seçilirken öngörülü davranmak ve staj bitiminde size iş imkânı sağlayabilecek firmalarda staj yapmak çok daha faydalı olacaktır. Bu ihtimal zor ve zahmetli bir süreç de olsa vakit tanıyarak en doğru yeri seçmek staj sonrası iş arama sürecinden de başından kurtulmuş olmanıza yarayacaktır. 4 yıllık muhasebe ve vergi uygulamaları bölümünden mezun adaylar içinse iş imkanları daha geniş.
2 yıllık muhasebe ve vergi uygulamaları bölümünden mezun olanlar nerelerde çalışabilir?
Vergi dairesi, sigorta şirketleri, özel ve devlet bankaları, mali müşavir bürosu, dış ticaret şirketleri, küçük büyük her türlü şirket vs. muhasebecilerin tercih ettiği alanlar arasındadır.
Muhasebeci olmak için hangi okulları okumak gerekir? Muhasebe ve vergi uygulamaları bölümünden mezunlar alanlarında yükselebilir mi?
Elbette çoğu meslekte olduğu gibi bu alanda da kariyer hedeflerinizi yukarılara taşımanız mümkündür. Muhasebe ve vergi uygulamaları bir ön lisans bölümüdür ve “dikey geçiş sınavı” ile 4 yıllık birçok bölüme geçiş yapma imkanınız vardır. Alanınızla alakalı olarak 4 yıllık bölümlerden tercih edebilecekleriniz ise şunlar:
Muhasebeci olmak için gerekli bölümlerden mezun olarak muhasebeci kimliği kazanan kişiler Serbest Muhasebeci Malî Müşavir veya Yeminli Malî Müşavir olarak görev yaparlar.
Serbest muhasebeci mali müşavir aslında serbest muhasebecilerin yaptığı her işi yapar. Bunun yanında küçük ya da büyük şirketlerin muhasebe ihtiyaçlarını karşılar ve sistem temelini oluşturur, mali yönetmelik konularında destek sağlar. Serbest muhasebeci mali müşaviri olmak için okunması gereken bölümler ise şöyledir: Hukuk, Muhasebe, Bankacılık, İktisat, İşletme, Kamu Yönetimi. Bu bölümleri bitiren kişiler bir de üç yıl boyunca muhasebe üzerine stajını yapmalıdır. Ek olarak meslek için gerekli olan sınavından da iyi bir başarı elde edilmelidir. Muhasebe özel ders sayfamızdan bu alanda özel dersler alabileceğimiz eğitmenleri inceleyebilirsiniz.
Yeminli mali müşavir olmak için serbest muhasebeci olarak asgari 10 sene hizmet vermiş olmak şartı vardır. Yeminli mali müşavir olmanın şartlarından bir diğeri de yeminli mali müşavirlik meslek sınavında başarılı olmaktır. Tüm bunların sonunda yeminli mali müşavir kimliği kazanan kişiler serbest muhasebeci mali müşavir gibi çalışabilmenin yanı sıra onay yetkisine de sahip olur. Ruhsata sahip olmayan kişiler bu mesleği icra edemez.
Muhasebe uzmanı olabilmek için İşletme, İktisat, Maliye, Ekonomi, Muhasebe bölümlerinden mezun olmuş olmak gerekir. Muhasebe uzmanı iş alımlarında genel muhasebe üzerine en az 3 yıl deneyimli olmanız, Vergi Mevzuatı ve Sosyal Güvenlik Mevzuatına hakim olmanız beklenir. Muhasebe uzmanlarından en çok beklenen KDV iadesi mevzuat ve süreci hakkında uzman olmasıdır. Nakdi işlemlerin muhasebesinin yapılması, KDV iadeleri, Vergi Beyannamelerini denetleme ve hazırlama gibi konularda bilgili ve deneyimli olmanız gerekir. Finans özel ders sayfamızdan bu alanda çalışmalar yapabileceğiniz eğitmenleri inceleyebilirsiniz.
Ön Muhasebe şirketlerin muhasebe işlemlerinin temeli ve başlangıcıdır. Gelir-gider takibi, kıymetli evrakların,cari hesapların, fatura kayıtlarının, banka hesaplarının, maaş bordrosu gibi ticari her hareketin kaydını tutan ve kontrolünü sağlanmasıdır. Kısacası ön muhasebe işletmenin muhasebesi için ön hazırlık yapar. Ön muhasebeci olmak için genellikle muhasebe eğitimi alınacak önlisans ya da lisans bölümler şartı aransa da muhasebe bilgisine sahip ve deneyimli lise mezunları da ön muhasebe işi yapabilmektedir.
Sizler için genel olarak bir araştırma yaptığımızda muhasebeci maaşlarının ortalama 5000 TL - 18.000 TL arasında olduğu görünmektedir.
Türkiye serbet mali müşavirler ve yeminli mali müşavirler odası birliğinin resmi sitesinden bu alanlarla ilgili en güncel bilgilendirmeleri takip edebilirsiniz.
Aynı zamanda sizler için tavsiye edeceğimiz video muhasebe dersleri serisini buraya bırakıyoruz :)
Bu yazımızda muhasebeciliğe dair sorulara cevap getirmeye çalıştık. Umarız sorularınıza yanıt bulmuşsunuzdur. Daha fazla ve farklı konularda blog yazılarımızı okumak için Özel Ders Alanı’nı takipte kalın.
den Başlayan Fiyatlar
Öğretmenler Genellikle 1 saat içinde yanıt verir.
118.933 Aktif Öğrenci - 75.314 Tamanlanan Ders
Yasin G.
Online ve birebir dersler yapıyorum. Temel eğitimlerden sonra proje bazlı devam ediyoruz. Ayrıca kendi siteniz üzerinden tüm eğitimlerin uygulaması yapıyoruz.Temel eğitimlerden ...