İstatistik Nedir?

Yazar: emre f. | 21.04.2021 - 2 dakikalık okuma. Görüntülenme: 21567
İstatistik Nedir?
İ statistik nedir, dünya da ve ülkemizde istatistiğin en çok kullanıldığı alanlar nelerdir.

İSTATİSTİK NEDİR?

      Günümüzde biz farkında olmasakta her alanda kullanılan yada ihtiyaç duyulan bir bilim dalıdır. Bu sebeple istatistiğin sektör bazlı birçok tanımı yapmak mümkündür.

      Ama genele hitap etmeye çalışırsak istatistik, bir amaç uğruna, bir problemi çözmek yada problemi belirlemek, mevcut durumu görmek için bir popülasyondan rassal olarak seçilen birimler oluşturarak veri toplamak ve bu verileri istatistiki yöntemler kullanarak anlaması kolay özet bilgiler geliştirmek ve olasılık kuramı yardımıyla tahminleme yapmayı sağlayan önemli bir bilim dalıdır.

     Bu tanım biraz kafanızı karıştırmış olabilir. Biraz daha basite indirgemek gerekirse anakütleyi temsil eden örneklemlerle bir tümevarım yapmak diyebiliriz. Tabiki böyle bir tanımın bu bilimi anlatmada yetersiz kalacağı açıktır.

     Biraz tarihteki gelişimine bakacak olursak, devletler askeri ve mali güçlerini saptayabilmek için yapılan sayımlarla başlamış olan bu bilim, Galile, Daniel Bernoulli, Laplace, Gauss, Simpson, Lagrange gibi ünlü matematikçilerin olasılık kuramlarını ve teoremlerini geliştirerek günümüzde kullanılan modern istatistiğin gelişmesini sağlamışlardır.

     Malesef ülkemizde bu bilimin tam olarak bilinmemesi, istatistik denilince akla ilk anketörlük gelmesi üzücüdür. Ama istatistiğin direk etkisinin olduğu ve iç içe olduğu alanları sayacak olursak gayet haksızlık yapıldığını görürüz. Bu alanlar; tıp, biyoloji, ziraat, jeoloji, ekonomi, psikoloji ve en önemli çalışma alanı teknolojidir.

   Bu bloğu okuyan siz meraklı arkadaşlarıma beni öğrencilik yıllarımda oldukça motive eden ve aslında bu bilimin sıkıcı birkaç tablo yada ispatlarla dolu matematiksel işlemlerden daha da fazlası olduğunu gösteren “Şans Oyunları Yasasını” okumalarını tavsiye ederim. Blaise Pascal tarafından geliştirilen bu olasılık kuramı tamamen “raslantı, şans” dediğimiz durumlara bir matematiksel yaklaşım getirerek tahminlemeyi sağlıyor. Bu sayede daha çok para kazanmayı ☺

     Toparlayacak olursam bu yazıdaki amacım bu bilim hakkında detaya girmeden içinizde bir merak kıvılcımı yakmaktı. Bir sonraki yazımda gayet popüler olan veri madenciliği, IoT, yapay zeka alanlarında istatistik ilişkisini anlatmaya çalışacağım.

Bir önceki yazımız olan "DoppelMe İle Karakterinizi Keşfedin" başlıklı makalemizde ilköğretim çağındaki çocukların gelişimine katkı sağlayan eğitim teknoloji uygulaması DoppelMe'in nasıl kullanıldığı üzerine bilgiler verilmektedir.

Etiketler

Yazar

emre f.

Selamlar,Çeşitli yazılım üreten firmalarda Product Owner olarak görev alıyorum. Veri bilimi, istatistik ve python programlama konusunda sürekli araştıran ve bu alanda çalışmalar...

Benzer Yazılar
Yorumlar (1)
Makaleyi beğendin mi ?

Cevap Yaz 24 Mart 2019

istatiktik nedir, nasıl istatistik üzerine çalışma yapılabilir üzerine çok güzel bir makale olmuş emre bey yazınız için teşekkür ederiz, bu alanda çalışma yapan arkadaşların yararlanması için güzel bir örnek.