İnsan gözü, çevresinin bir görüntüsünü oluşturmak için ışığı bir mercekten toplayan, odaklayan ve ileten bir kamera gibidir. Bir kamerada, görüntü bir film veya bir görüntü sensörü üzerinde oluşturulur. Görüntü, gözün arkasındaki ince bir ışığa duyarlı doku tabakası olan retinada oluşturulur. Bir kamera gibi, insan gözü de göze giren ışık miktarını kontrol eder. İris (gözün renkli dairesel kısmı) göz bebeğinden geçen ışık miktarını kontrol eder. Göz bebeğini parlak ışıkta kapatır ve loş ışıkta daha geniş açar. Kornea, gözün şeffaf, koruyucu yüzeyidir. İrisin hemen arkasında bulunan lens gibi ışığın odaklanmasına yardımcı olur. Göze ışık girdiğinde retina, ışığı sinir sinyallerine dönüştürür. Retina daha sonra bu sinyalleri optik sinir (1.000.000'den fazla sinir lifinden oluşan bir kablo) boyunca beyne gönderir. Retina veya optik sinir olmadan göz beyinle iletişim kuramaz ve görmeyi imkansız hale getirir.
Görme Bozukluğu Nedir?
Birçok insan hayatının bir noktasında bir tür görsel problem yaşar. Bazıları artık uzaktaki nesneleri göremez. Diğerleri küçük yazıları okumakta sorun yaşar. Bu tür durumlar genellikle gözlük veya kontakt lenslerle kolayca tedavi edilir. Ancak, görüntüleri işlemek için gereken göz veya beynin bir veya daha fazla kısmı hastalandığında veya hasar gördüğünde, ciddi veya tamamen görme kaybı meydana gelebilir. Bu durumlarda, tıbbi tedavi, ameliyat veya gözlük veya kontak gibi düzeltici lenslerle görme tam olarak geri getirilemez. Görme bozukluğu/yetersizliği, hiç göremeyen veya kısmi görme kaybı olan herhangi bir görme kaybını tanımlamak için kullanılan bir terimdir.
Genellikle doğum öncesinde oluşur fakat doğum sonrasında fark edilir. Görmek eğitimin en büyük parçasıdır. Görme yetersizliği doğuştan gelen bir durum olduğunda ya da erken çocukluk döneminde ortaya çıktığında çocuğun gelişim süreci ciddi oranda etkilenmektedir. En temelde motor gelişimini etkiler. Görerek öğrendiğimiz birçok becerimizi engelleyeceğinden gelişimin süreci boyunca ciddi eksikler ortaya çıkar. Gelişimi etkilenen bir başka alan dil gelişimi. İletişimin tamamı görerek gerçekleştiğinden, en azından çocuklarda istediğini şeyi görerek işaret etme ve isteme şeklindeki bir iletişim de görme yetersizliği olan çocuklarda olumsuz olarak etkilenen alanlardandır. Göremediğini öğrenemeyen çocukların elbette bilişsel olarak gelişimi ve sosyal gelişimi de etkilenir.
İnsanlar gençlik yıllarında nadiren görme yetilerini kaybederler. Gençken yaşanan görme kayıpları genellikle kazalar veya yaralanmalarla olur. Bazı bebeklerin doğuştan körlüğü vardır, bu da doğumda görme engelli oldukları anlamına gelir. Doğuştan körlüğe bir çok şey neden olabilir - örneğin kalıtsal olabilir veya hamilelik sırasında anneden gelişmekte olan fetüse bulaşan bir enfeksiyondan (Alman kızamığı gibi) kaynaklanabilir.
Doğumdan sonra görme kaybına neden olabilecek durumlar şunlardır:
Ambliyopi, erken çocukluk döneminde o gözün kullanılmamasından kaynaklanan azalmış görmedir. Bazı koşullar, bir çocuğun gözlerinin beyne farklı mesajlar göndermesine neden olur (örneğin, bir göz diğerinden daha iyi odaklanabilir). Beyin daha sonra zayıf gözden gelen görüntüleri kapatabilir veya bastırabilir ve o gözden gelen görme normal olarak gelişmeyi durdurabilir. Bu aynı zamanda "göz tembelliği" olarak da bilinir. Şaşılık (yanlış hizalanmış veya kaymış gözler), beyin, yanlış hizalanmış gözlerden biri tarafından gönderilen mesajları görmezden gelmeye başlayacağından, ambliyopinin yaygın bir nedenidir.
Katarakt, göz merceğinin bir kısmında veya tamamında bulanık alanlardır. Kataraktı olmayan kişilerde lens kristal berraklığındadır ve ışığın geçip retinaya odaklanmasına izin verir. Katarakt, ışığın mercekten kolayca geçmesini engeller ve bu da görme kaybına neden olur. Katarakt genellikle yavaş oluşur ve genellikle 60'lı ve 70'li yaşlarındaki insanları etkiler, ancak bazen bebekler doğuştan kataraktla doğarlar. Semptomlar arasında çift görme, bulanık veya bulanık görme, yetersiz aydınlatılmış alanlarda görmede güçlük ve soluk görünen renkler yer alır.
Diyabetik retinopati, retinadaki küçük kan damarları diyabet nedeniyle hasar gördüğünde ortaya çıkar. Retinopatili kişilerde ilk başta görme problemi olmayabilir. Ancak durum kötüleşirse kör olabilirler. Diyabet hastası gençler düzenli göz muayeneleri yaptırmalıdır çünkü bu durum için erken uyarı işaretleri yoktur. Retinopatiyi önlemeye yardımcı olmak için diyabetli kişiler de sigara içmekten kaçınmalı, tansiyonlarını kontrol altında tutmalı ve kan şekerlerini eşit seviyede tutmalıdır.
Glokom, göz içindeki basıncın artmasıdır. Artan basınç, optik sinire zarar vererek görüşü bozar. Glokom çoğunlukla yaşlı yetişkinlerde görülür, ancak bebekler bu durumla doğabilir ve çocuklar ve gençler de bazen geliştirebilir.
Makula dejenerasyonu, retinanın en hassas bölgesi olan makulanın kademeli ve ilerleyen bir bozulmasıdır. Durum ilerleyici merkezi görme kaybına yol açar (ince ayrıntıları doğrudan ön tarafta görme yeteneği). Makula dejenerasyonu genellikle yaşla ilişkilidir (özellikle 60 yaşın üzerindeki yaşlılarda görülür), ancak bazen daha genç insanlarda da ortaya çıkabilir. Güneş ışığına ve sigaraya aşırı maruz kalma, yaşa bağlı makula dejenerasyonu riskini artırabilir. Semptomlar, TV izlerken veya okurken artan zorluğu veya düz çizgilerin dalgalı göründüğü veya nesnelerin normalden daha büyük veya daha küçük göründüğü çarpık görüşü içerebilir.
Trahom, Chlamydia trachomatis adı verilen çok bulaşıcı bir mikroorganizma gözde iltihaplanmaya neden olduğunda ortaya çıkar. Genellikle aşırı kalabalık yaşam koşullarına ve suya ve sanitasyona sınırlı erişime sahip yoksul kırsal ülkelerde bulunur.
Görme Yetersizliği -Özel Ders Almak
Doğum öncesi ya da sonrasında belirli sebeplere bağlı olarak ortaya çıkan görme yetersizliği, görme azlığı vb. durumlarda kişiler günlük hayattaki işlerini yerine getirmek için bir desteğe ihtiyaç duyarlar. Bu ihtiyacın karşılanması kesinlikle bu alanda eğitim almış kişiler tarafından sağlanmalıdır. Bu yüzden Özel Ders Alanı olarak sizlerin ihtiyaçlarına cevap verecek eğitmenleri bir araya getirdik. Dilediğiniz eğitmene ulaşmak için hemen üye olarak gerekli filtreleme işlemlerini yapın ve seçtiğiniz eğitmenlere ders talebi yollayın. Ya da genel ders talebi yollayarak eğitmenlerin size ulaşmasını sağlayın.
Görme yetersizliği özel ders ücretlerine bakıldığında 50-200 TL arasında olduğu görülmektedir. Bütçenize uygun eğitmenle iletişime geçmek için şehir, branş filtrelemesi yapmayı unutmayın.
Görme yetersizliğine sahip bireylerin eğitimlerinde bilgi sahibiyseniz, daha önceden deneyiminiz olsun ya da olmasın sitemizde bir profil oluşturarak hizmet vermeye başlayabilirsiniz. Önemli olan deneyimlerinizden, eğitim hayatınızdan, ders işleme tarzınızdan, öğrenciye ne gibi konularda yardım edebileceğinizden detaylıca bahsetmeniz. Bu alanda destek almak isteyen öğrenci veya velilerle iletişime girmek için sitemizde bir eğitmen profili oluşturun. Ayrıca size yapılan yorumlar da sizi ön plana çıkaracağından ders verdiğiniz öğrencilerden size yorum yapmasını isteyin.
Hüseyin öğretmenimiz 4 yaşındaki otizmli oğlumla altı aydır çalışmaktadır. Hocamızdan çok memnun kaldık. Mesleğini büyük bir özveriyle gerçekleştirmektedir.
Öğretmen : Hüseyin G.Hüseyin öğretmen, Atipik otizm tanısı aldığım oğlumla çalışmaya başladıktan sonra 2 yılda raporun kalkmasını sağladı. Kendisine minnettarız, çok iyi bir öğretmen tavsiye ederim
Öğretmen : Hüseyin G.Hüseyin hocamız çok iyi bir öğretmen herkese tavsiye ediyorum
Öğretmen : Hüseyin G.