İnsanların temel iletişim kurma biçimi konuşmaktır. Bunu sağlayan şey ise beynimiz, kaslarımız ve konuşma organlarımızdır. Yanı sıra konuşurken jest ve mimiklerimizi de kullanarak bir beden dili de kullanmış oluruz. Fakat bazı nedenlerden ötürü kişilerde konuşma veya dil bozukluğu dediğimiz iletişim sıkıntıları ortaya çıkar. Bu da bu problemi yaşayan insanların hayatını fazlasıyla zorlaştırır. Bu zorlukların engellenebilmesi veya en aza indirilmesi bugün birçok şekilde sağlanabilmekte. Öncelikle kişinin konuşma mı yoksa dil bozukluğuna mı sahip olduğunun belirlenmesi gerekir. Bozukluk türü tespit edildikten sonra problemin kaynağı saptanır ve yaşa ve seviyeye göre bir tedavi uygulanır.
Dil ve konuşma bozuklukları çok erken yaşlarda tespit edilebilir. Özellikle çocuklarda konuşma bozukluğu en sık rastlanan durumlardandır. Fakat dil ve konuşma gelişimi kademeli bir süreç olduğundan her bozukluğa sahip çocukta kalıcı olacak anlamına gelmez. Çoğu çocukta erken yaşlarda kekeleme, kelimeleri doğru çıkaramama, harflerin yerini karıştırma mevcut olabildiği gibi çok az çocukta bunlar kalıcı hale gelir. Bebekler doğduktan birkaç ay sonra seslere karşılık vermeye ve kendini ifade etmeye başlar. Bunu yaşına bağlı olarak; gülerek, ağlayarak, agulayarak ve tek ya da daha fazla kelime ile konuşarak yapar. Sağlıklı bir konuşma ve dil gelişimi sürecindeki evre bu şekilde ve akranlara paralel şekilde gerçekleşir. Aksi haldeki durumlarda konuşma gelişiminde bir gecikme ya da duraksama varsa burada akıllara konuşma ve dil bozukluğu gelir.
Dil bozukluğu ve konuşma bozukluğu sıkça karıştırılan kavramlardır. Kişinin duyduklarını anlamada ve algılamada bir problemi olmayıp, ifade etmede dil organlarındaki yetersizlikten dolayı konuşmasının engellenmesine konuşma bozukluğu denir. Diğer bir adı telaffuz problemidir. Kekemelik, sesi tam çıkaramama, ağız içi problemleri, dil ve dudaktaki problemler veya fonetik dil bozukluğundan dolayı konuşmanın sağlanamaması, konuşmanın akıcı olmaması, artikülasyon bozukluğu gibi durumlar konuşma bozukluğuna girer. Konuşma bozukluğunda kişinin anlama ya da algılamada herhangi bir sıkıntısı yoktur. Bu yüzden konuşarak ifade edememesi durumunda işaret dili, beden dili gibi farklı ifade şekilleri kullanabilir. Dil bozukluğu ise organlardaki bir kusurdan dolayı değil, çocuğun gelişme sürecinde dil gelişimini etkileyen hastalıklardan (beynin motor fonksiyonlarında veya beynin konuşmayı sağlayan kısmında hasar, zihinsel ya da işitsel sebepler vb.) dolayı ortaya çıkar. Nörolojik konuşma bozuklukları dil bozukluğunda en çok rastlanan teşhistir.
Günümüzde aileler çocuklarındaki durumlara karşı çok daha bilinçli olduklarından dolayı fazla tedbirli ve evhamlı davranabilmekte. Aslında belki de çocuklarında normal bir süreçte yaşanabilecek bir durumu bir hastalık olarak görüp yanlış ve gereksiz tedavi süreçlerine çocuğu sürükleyebilmekte. Ya da tam tersi çocuğun akranlarına oranla daha geç bir konuşma süresi yaşaması normal bir durum olarak görülüp göz ardı edilebiliyor. Gecikmiş dil ve konuşma bozukluğu olarak adlandırılan bu durum bu ihmallerle kalıcı hale gelebiliyor ve erken müdahale ile kısa bir sürede tedavi edilebilecek haldeyken daha uzun sürelere yayılıyor. Bu yüzden ailelerin ilk önce sağlıklı bir dil ve konuşma gelişiminin nasıl bir süreç olduğunu öğrenmeleri ve çocuklarının bu süreci takip edip etmediklerine dikkat etmeleri gerekir. Süreç dışında gelişen bir durumda konuşma bozuklukları uzmanı ile görüşülmeli ve bir dil ve konuşma terapistinden yardım alınmalıdır. Dil konuşma çalışmaları ile birçok tedavi yöntemi geliştirilmiş. Konuşma terapisti /dil terapisti ile yapılacak konuşma terapisinde birkaç seansta sorunun üstesinden gelinmektedir.
Ailelere Tavsiyeler
Çocuğunuzda fark ettiğiniz dil ve konuşma bozukluğu belirtileri geçici olabileceği gibi kalıcı da olabilmekte, bu yüzden göz ardı etmeyip çocuğunuzu iyi bir şekilde gözlemleyin. Bazen çocuklar sadece ilgi çekmek ve dikkat toplamak için hatalı konuşabilirken bu durumun arkasında yatan başka sebepler de olabilir. Bu yüzden “ilgi çekmeye çalışıyor, bilerek hata yapıyor, üstüne düşmezsek o da devam etmez” gibi düşünceler çok yanlış olup çocuğunuzun tedavi ile kolay atlatabileceği süreci uzatabilirsiniz. Ayrıca erken çocukluk döneminde giderilebilecek bu durum, zorunlu eğitim hayatında başladığında da hem akranları tarafından bir dışlanma veya özgüven sarsılmasına hem de eğitim sürecinde zorlanmayla karşılaşmaz. Kısacası böyle bir durumda en erken vakitte teşhis ve tedavi karakter gelişimi ve eğitim sürecinde olumlu etkiyle sonuçlanır. Çocuğunuzda rastladığınız konuşma güçlüğü, akıcı konuşma bozukluğu, artikülasyon bozukluğu, dil bozukluğu vb. bir durumda kesinlikle çocuğunuza baskı yapmayın ya da geçici bir süreç olarak algılamayın. Yanı sıra çocuğunuzun eğitimi ve tedavisi boyunca yaşına ve seviyesine uygun bir başarı beklemeli, dikkat süresine göre ders saatini belirlemeniz gerekir.
Eğer çocuklarda konuşma bozukluğu ya da yetişkinlerde konuşma bozukluğu için destek almak istiyorsanız, birçok branştan eğitmene ulaşabileceğiniz Özel Ders Alanı’nda dilediğiniz konuda eğitmenlerimizle iletişime geçebilirsiniz. Yapmanız gereken şey sitemiz üzerinden şehir ve branş seçerek karşınıza çıkan listeden eğitmenlerimize ders talebi yollamak. Ayrıca merak ettiğiniz diğer konular için de ücretsiz danışmanlık hattımız dan iletişime geçebilirsiniz.
Dil ve konuşma terapisi fiyatları ya da dil ve konuşma bozukluğu üzerine talebiniz üzerine almak istediğiniz eğitim ücretleri eğitmen bazında değişiklik göstermektedir. Şehir, deneyim, ders süreleri ve talepler ders ücretinde ana etkenlerdir. Ders süreleri 45-60 dakika olup ders ücretleri 50-150 TL arasında değişmektedir.
Dil ve konuşma bozukluğu üzerine eğitim verebilecek düzeydeyseniz ve ders vermek istiyorsanız, öncelikle sitemize üye olarak bir profil oluşturmalı ve sizden istenilen bilgileri eksiksiz şekilde doldurmalısınız. Eğitim geçmişinizden, ders işleyiş tarzınızdan, alakanızdan, sahip olduğunuz belge ve sertifikalardan, katıldığınız eğitimler, kurslar, daha önce ya da halihazırda hizmet verdiğiniz kurum ve kuruluşlar varsa bunlardan bahsetmeniz tercih edilmenizde çok etkili olacaktır. Ayrıca ders vermeye başladıktan itibaren öğrencilerinizden size yorum yapmasını isteyerek sitemizde görünürlüğünüzü artırabilirsiniz. Yazacağınız blog yazılarıyla ve Özel Ders Alanını etiketleyerek paylaşacağınız sosyal medya paylaşımlarınız da sizi ön plana çıkaracaktır.
Harika bir insan işinin uzmanı
Öğretmen : Eray S.5 yaşındaki otizim belirtileri yiğenim için Çiğdem öğretmenden özel ders alıyoruz. Kısa sürede yigenimde ki olumlu değişikliklerden dolayı kendisine teşekkür ederiz. Tavsiye ederim
Öğretmen : Çiğdem Y.Sayın veliler inşallah sizlerde biz gibi Her zaman böylesine ilgili, işinde iyi, tecrübeli öğretmenlere denk gelirsiniz. Samet hocamıza halamın çocugunu yönlendirmiştik bekleme davranışını bile bilmeyenn çocuk şuan çok iyi durumda emeğinize saglık hocam🙏
Öğretmen : Samet Ç.