Çıkış yeri Fransa olan ve 16. yüzyıldan beri birkaç değişime uğrayarak günümüze kadar gelen çellonun orijinal ismi “Viola da gamba”dır. Yaylı enstrümanlardan biri olan çello kalın (bas) bir sese sahiptir. Boyut olarak keman ve viyoladan büyük, kontrbastan küçüktür. Bu 4 enstrüman da birbirine görsel olarak çok benzese de birçok açıdan birbirinden ayrılırlar. Örneğin her ne kadar başlarda 5 telli olsa da daha sonradan 4 tele indirgenen çello, türüne göre 4 ya da 5 telli olan kontrbastan ayrılır. Kontrbas solo bir enstrüman değilken çello hem solo hem de orkestra enstrümanıdır. Çello kontrbasa göre bir tık daha ince sesli kalıp en belirgin özelliği insan sesine en benzeyen müzik aleti olmasıdır.
Öncelikle çellonun pozisyonu çok önemlidir ve kendi boyunuza göre ayarlamanız gerekir. Aşağıda veya yukarıda kalan çello çalarken sizi zorlar ve yorar. Yine yay çekişi için el ve bilek duruşunuzu iyi ayarlamanız gerekir. Çelloyu tutarken bileğe çok fazla yüklenirseniz birkaç dakika içinde kolunuz yorulur ve çıkardığınız sesleri bozar. Aynı şekilde yayı tutuşunuzda da yükü sadece omuza vermek omuzda ağrıya sebep olacaktır. Bu yüzden yayı çekişte gücü bilek-dirsek-omuz arasında paylaştırmalısınız. Yanı sıra her çalıştan önce yayınızı kontrol edip gevşekse olması gereken hale getirmeniz gerekir. Doğru bir oturuş sağlamanız da bir diğer dikkat edilmesi gereken noktalardandır. Doğru şekilde oturmazsanız, çello bir süre sonra kaymaya başlar, onu kontrol etmeye çalışmak hem sizi yorar hem de konsantrasyonunuzu bozar. Bu yüzden çelloyu elinize aldığınızda önce oturuşunu ayarlayın, ardından yayınızı kontrol edin. Çellonuzun doğru pozisyonunu sağlayın. Ardından konsantre olarak derse başlayın. Son olarak notaları bilmeden ezbere bir çalış tamamen hatalı olacağından nota öğrenmeyi temek kural kabul edin. Çevrenizde notasız müzik aleti çalan insanların çok iyi bir şekilde çaldıklarını görmek onların bu işi doğru yaptığı anlamına gelmez. Bir işi profesyonel anlamda yapmak o işin teknik kurallarını da öğrenmeyi gerektirir. Hele de müziğin temelini oluşturan notaları es geçerek kulağınıza ve hislerinize göre çalmayı düşünmek de en baştan hata yapmak demektir.
Çello başlamakta bir yaş sınırı var mıdır?
Çello dersleri için herhangi bir yaş sınırı olmasa da çello yaylı bir enstrüman olduğu için yay tutma ve çelloyu kavrama açısından çok da küçük yaş olmaması daha faydalıdır. Yanı sıra tellere basarken el ve parmak eklemlerinin rahat olması çok önemlidir, bu yüzden öğrencinin parmak kasları ve eklemleri ne kadar gelişmişse bu öğrenci için o kadar yararlı olacaktır. Eğer eğitim alacak kişi çok küçük yaştaysa ve eklemleri ve parmak kasları çello için yeteri kadar gelişmemişse öncelikle bu noktaya odaklanılır ve bir sürelik el becerisini artıracak aktivitelerle uğraştırılır.
Çellodaki gelişim süreniz tamamen sizin disiplini çalışmanızla paralel gitmektedir. Eğer minimum bir süre söylemek gerekirse ortalama iki aydan sonra basit ve kısa parçaları çalmaya başlayabilirsiniz. Fakat bu süre 5-6 aya da çıkabilir, herkesin yeni bir şeyi öğrenme süreci farklıdır. Çello, ebatı büyük olan bir alettir ve bir yandan vücudunuzla onu kavrayabilmek bir yandan da yaya hakim olmak ve notalar çıkarabilmek çok kolay olmayabilir. Elbette her enstrümanın ayrı bir zorluğu vardır ama çello çoğu müzik aletine göre bir miktar daha uğraş gerektiren bir alettir. Çelloyu düzgün ve kısa bir sürede öğrenebilmek pratikler ve öğretmenin verdiği ödevleri eksiksiz yapmanıza bağlıdır. Bu yüzden sık sık tekrar yapmalı, yay kullanışınızı geliştirmeli ve notaları öğrenmeye çok önem vermelisiniz. Yay egzersizleri ardından notaları öğrenmeye geçersiniz. Yay ve parmak egzersizlerini yaparken kademeli olarak ilerlemeye dikkat edin. Devamlı yavaş gitmek ya da sabırsızca hızlı davranmak başlangıç için en temek hatalardandır. O yüzden hem yay hem de tellerde hakimiyeti iyi sağlayabilmek ve hataları en aza indirmek için egzersizlerinizi adım adım yapın. Notaları doğru bir şekilde öğrendikten sonra kısa parçalar çalmaya başlayarak hem motivasyonumuzu artırırsınız hem de birçok parçanın temelini atmış olursunuz. Bu da ileriki süreçte işinizi kolaylaştırır ve sürecinizi hızlandırır.
Çello öğrenmek istiyorsanız ve size uygun bir eğitmen arıyorsanız, Özel Ders Alanı’nda eğitim veren çello hocamızla iletişime geçerek istediğiniz zaman çello derslerinize başlayabilirsiniz. Tek yapmanız gereken arama butonuna çello yazıp talepleriniz doğrultusunda filtreleme yaparak çıkan eğitmenlerden birini seçmek. Karar verdiğiniz eğitmenlerden ders talebinde bulunarak ayrıntıları konuşabilirsiniz. Bir çello kursu araştırmak sizin için zahmetli ve uğraştırıcı ise çello özel dersi çok daha iyi bir tercih olacaktır. Çünkü özel derslerdeki eğitimler bire bir ve sadece size özeldir. Konsantrasyonunuzu dağıtacak, sürenizi paylaşmak zorunda olduğunuz ya da kendinizi kıyaslayarak yolun başından moralinizi bozmanıza sebep olacak hiçbir faktör yoktur.
Çello ders fiyatları eğitmen bazında değişiklik göstermektedir. Şehir, deneyim, ders süreleri ve talepler ders ücretinde ana etkenlerdir. Genel olarak 50-200 TL civarında olan çello derslerinin süresi 45-60 dakika arasında değişir.
Çello eğitmeniyseniz ve çello öğrenmek isteyenlere ders vermek istiyorsanız, öncelikle sitemize üye olarak bir profil oluşturmalı ve sizden istenilen bilgileri eksiksiz şekilde doldurmalısınız. Eğitim geçmişinizden, ders işleyiş tarzınızdan, müzikle alakanızdan, sahip olduğunuz belge ve sertifikalardan, katıldığınız orkestralar ve konserler varsa bunlardan bahsetmeniz tercih edilmenizde çok etkili olacaktır. Ayrıca ders vermeye başladıktan itibaren öğrencilerinizden size yorum yapmasını isteyerek sitemizde görünürlüğünüzü artırabilirsiniz. Yazacağınız blog yazılarıyla ve Özel Ders Alanını etiketleyerek paylaşacağınız sosyal medya paylaşımlarınız da sizi ön plana çıkaracaktır.
Oğlum ilk etapta piyano dersi alırken Taylan Hocasının gitarını görünce gitar dersi de almak istedi. Çocuklara olan yaklaşımı ve iletişim becerileri gerçekten takdire şayan
Öğretmen : Taylan O.Taylan Hocamız hem enerjisi hem alandaki yetkinliği ile Gitar dersini keyifli hale getiriyor. Müzik tutkusuna hayranız
Öğretmen : Taylan O.Hocam tüm destekleriniz ve emekleriniz için teşekkür ederiz. İyi ki varsınız. Çok emeğiniz oldu.
Öğretmen : Taylan O.