Bağlama özel dersleri veren, aşağıda listelediğimiz 322 Bağlama öğretmeni arasından, kendinize en uygun olduğunu düşündüğünüz öğretmeni hemen keşfedin ve derslere başlayın!

Deneyim, tecrübe ve öğrenci yorumlarını incele

Bağlama dersleri veren öğretmenlerin profillerinden; tecrübe, deneyimleri, üniversite bilgisi, tanıtım videosu, eski öğrencilerinin yorumları gibi birçok bilgiye ulaşabilirsiniz. Birçok öğretmeni bu bilgilere göre karşılaştırıp en ideal Bağlama öğretmenini bulabilirsiniz.Bağlama özel dersleri veren 322 öğretmene, eski öğrencilerinden 5 yıldızlı 207 yorum geldi

Bütçenize en uygun Bağlama özel dersleri

Bağlama dersleri veren öğretmenlerin saatlik Bağlama özel ders fiyatları ortalama 524 TL'dir. Saatlik 400 - 1000TL arasında ders veren öğretmenler mevcuttur. Bütçenize en uygun Bağlama öğretmeni bulmak için listemizi incelemeye başlayın!

Bağlama dersleri almanın keyfini çıkartın 😍

Yüz yüze Bağlama dersi almak istiyorsanız üst kısımda yer alan search kısmından yaşadığınız konumu seçin, online ders istiyorsanız seviyenizi seçin ve listemizden öğretmenleri keşfetmeye başlayın. Size en uygun olduğunu düşündüğünüz öğretmenlere talebinizi iletin ve derslere başlayın 😍. Bağlama dersleri veren öğretmenler talebinize ortalama ⚡ 2 saat içerisinde dönüş sağlamaktadır.

Bağlama Özel Dersleri Alabileceğiniz Eğitmenleri Keşfet!

Bağlama Nedir?

Bağlama Anadolu coğrafyasında yüzyıllardır kullanılan bir enstrümandır. Saz ailesi grubunun bir üyesi olan telli enstrümanlardan biridir. Orijinali Orta Asya Türklerine dayanan bağlama, Anadolu’ya geldiğinde birçok şekilde çeşitlenmiştir. Mızrap ya da parmakla çalınır. Bugün bağlamanın yöreden yöreye değişen birçok türü vardır. Orta Asya’daki türleri dombra veya kopuz iken Anadolu’da iki telli, cura, bozuk, çöğür, divan sazı ve meydan sazı ve 60’lardan sonra kullanıma başlanan elektro saz olarak çeşitlenir. Her ne kadar saz ve bağlama isimleri karıştırılsa da dediğimiz gibi bağlama bir saz türüdür. Halk müziğinin neredeyse her türünde kullanılan temel enstrümanlardan biridir. Bağlama 3 ana bölümden oluşur. Tekne dediğimiz gövde kısmı, teknenin üzerine oturtulan göğüs ve sap. Sap boyu kısa ve uzun olarak ikiye ayrılır ve türlere göre bu boy değişir. Uzun sapta perde sayısı fazlayken kısa sapta azdır. Örneğin uzun saplı olan tambura türünde 23 perde varken kısa saplı çöğür bağlamada 19 perde vardır.

Bağlama Türleri Nelerdir?

  • Cura, bir soprano sazdır. Ebat olarak en küçük bağlama çeşididir. Tel sayısı üç ve beş arasında değişir. Ege yöresinde en çok kullanılan bağlama türüdür.
  • İki telli isminden de anlaşılacağı gibi iki telli bir sazdır. Ebat olarak curadan biraz büyüktür. Artık çok fazla kullanılmayan sazlardan biridir.
  • Bozuk da uzun yıllarca kullanılan saz türlerinden olmasına rağmen iki telli gibi miadı dolan sazlardandır. 
  • Çöğür kısa saplı, 19 perdeli ve en yaygın kullanılan saz türüdür. Çoğu zaman bağlama denildiğinde kastedilen çöğür türüdür. 7 telli olarak üretilir. 
  • Divan Sazı, en büyük ikinci sazdır. 9 telli olarak üretilen divan sazı kalın bir sese sahiptir. 
  • Meydan sazı, çok yaygın bir kullanıma sahip değildir. Saz ailesinin en büyük bağlama türüdür ve en kalın sese sahip olması çok tercih edilmemesindeki sebeplerdir.

Bağlama seçerken nelere dikkat edilmeli?

Elbette bağlama alırken ilk etken bütçeniz olacaktır. Çok düşük bütçelere bağlama bulmak da mümkün fakat ilk kez bağlama alacaksınız ve danışacağınız biri yoksa bilmeden kalitesiz bir bağlama almanız mümkün olabilir. Yanı sıra bazı satıcılar malzeme de hilekarlık yapıp kalitesiz bir malı yüksek fiyata satabilmekte. Size kavak ağacından yapıldığı söylenen bağlama, aslında kaplama yapılmış bir bağlama olabilir. Bunu anlamanın en kolay yolu bağlamanın içi ve dışının renklerinin tutuyor olmasıdır. Bağlamanın içine tutulan bir ışık yardımıyla iç ve dış renklerin kontrolü yapılabilir. Bağlamayı seçerken yüzeyinde herhangi bir deformenin olmamasına dikkat edilmeli.  Genellikle ucuz bağlamalarda deforme mevcut olabilmekte, bu yüzden dikkatli bir şekilde bakılmalı ve deforme olan bağlamalardan uzak durulmalı. Ayrıca tekne üzerine oturtulan kapağın çok kalın olmaması gerekir. Ucuz bağlamalarda işçilik de ucuz olur ve bu kapak kısmı çok iyi işlenmediğinden dolayı bazı yerlerde ince, bazı yerlerde kalın olabilir. Bu durumda dikkatli bir şekilde bakıldıktan sonra göz kararı bir seçim yapılmalıdır. Kapağın kalın olması halinde ses kesilir, kapak tarafından engellenir ve istenen ses kalitesi elde edilemez. Sesin gür ve tok çıkmasını sağlayan şey ses kafesleridir. Aslında olması gereken iki ses kafesidir; bir tanesi üstte bir tanesi de aşağıda bulunur. Fakat bazen bağlamanın üzerinde bir tane ses kafesi bulunur. Böyle bir durum pek bir eksi getirmez, önemli olan sesin dışarı çıkmasıdır. Üstte bulunan ses kafesinden ses direk kulağa gelirken sadece aşağıda ses kafesi varsa ses kulağa dolaylı olarak gelir. Bazense bağlama üreticileri bağlama üzerine hiç ses kafesi yapmaz. Böyle bir bağlamayı almayın. Sesin duyulmadığı bir bağlamadan verim almak pek mümkün değildir. Ses telleri ve sap arasındaki mesafe de çok önemlidir. İkisinin arasındaki boşluk 1 santimetreden fazla olmamalıdır. Tellerin üst ve alt eşikteki konumlarına da dikkat edilmelidir.  Düzensiz dizilmiş teller çalış esnasında zorluk yaratacaktır. 

Türk Halk müziğinde ve Anadolu coğrafyasında çok önemli bir yere sahip olan bağlama, yüzyıllardır öğrenilmektedir. Coğrafyamızda yetişen aşıkların kullandıkları bağlama, bugün genç nesillere aktarılmaya devam etmekte. Gerek bağlama kursu (saz kursu) gerekse özel derslerle bağlama öğrenilebilmektedir. 

Siz de bağlama öğrenmek ya da bu alanda profesyonelleşmek istiyorsanız Özel Ders Alanı’ndaki birçok eğitmenden bağlama dersleri alabilirsiniz. Bağlama özel derslerinden faydalanmak için öncelikle sitemizde kayıtlı olan eğitmenlerimizden bütçenize, şehrinize veya kişisel taleplerinize uygun olanlara ders talebi yollayabilir ya da genel bir ders talebi oluşturabilirsiniz. 

Bağlama Özel Ders Ücretleri

Bağlama/saz eğitimi ücretleri ders saatleri, eğitmenin uzmanlık seviyesi, şehir, diğer kriterler ve taleplere bağlı olarak değişmektedir. Ortalama ders saatleri 60-120 dakikadır. Ücretler ise ortalama 30-150 TL arasındadır.

Bağlama Dersleri Vermek İçin Ne Yapmalıyım?

Bağlama dersleri vermek istiyorsanız, Özel Ders Alanı’nın pratik ve erişilebilir imkanlarından faydalanarak öğrencilerle iletişime geçebilirsiniz. Profil oluştururken doldurmanız gereken bölümlerde özenle davranın. Deneyimleriniz, eğitimleriniz, katıldığınız eğitimler ve kurslar, varsa daha önce verdiğiniz dersler, meslekte kaç yıldır bulunduğunuz gibi önemli bilgileri detaylı şekilde doldurursanız öne çıkmanıza büyük katkı saplayacaktır. Ayrıca ders vermeye başladıktan itibaren öğrencilerinizden profilinize yorum bırakmalarını isteyerek sayfanızı ziyaret edenlere de bir ön bilgi vermiş olursunuz.