Ailenin Çocuk Gelişimi Üzerindeki Etkileri

Yazar: Samet Oğuz Ş. | 26.06.2022 - 2 dakikalık okuma. Görüntülenme: 200
Ailenin Çocuk Gelişimi Üzerindeki Etkileri
A ilenin çocuğun üzerindeki etkileri nelerdir? Aileler çocuk gelişimi sürecinde nelere dikkat etmelidir?

Herkesin olduğu gibi çocuklarında hayalleri ve umutları vardır. Çocukların hayal gücü veya düşündükleri bizlere göre çok farklı olabilir. Bu yüzden onları kurdukları hayaller ile yargılamamak gerekir. Aksine onları dinlemeli ve arkasında durmalıyız. Onların hayallerini kendi isteklerimiz doğrultusunda şekillendirmeye çalışırsak bu çocuğun hayali olmaktan çıkar ve sizin isteklerinize dönüşür. Fakat çocuğunuz sizin beklentilerinizi gerçekleştirmek için değil kendi hayallerini ve isteklerini keşfedip, onlar için yaşamalıdır. Kendi hayalleri üzerine bir yaşam çizmeye çalışan biri hedeflerine ulaşmayı daha çok isteyecek ve buna göre çaba gösterecektir. Fakat anne ve babasının istekleriyle yaşayan biri önüne çıkan zorluklarda pes etmeyi tercih edecektir.
 

Çocuklarınızın yerine hayal kurmayın ve onları isteklerinizle şekillendirmeyin diye söz etmiştik. Fakat sadece bu da yetmez. Çocuğunuzun duygu ve düşüncelerine, sınırlarına da saygı duymak gerekir. Sizinle konuştuğu zaman onu dinleyin ve anlattıklarını küçümsemeyin. Çünkü çocuğun dünyası yetişkinlerden çok farklıdır ve size basit görünen bir olay onun için çok önemli olabilir.
 

Çocuklar sorumluluk alabilir, anne ve babaların ise bunun bilincinde olması gerekir. Hatta anne ve babalar çocuklarının sorumluluk almasını destekleyen tavırda bulunmalıdır. Onların sorumluluğunu kendisi üstlenmeyip, çocuğa fırsat sunmalıdır. Örneğin çocuğunuzun ödevlerini siz yaparsanız, karşılaştığı bir sorunda kendiniz çözüm üretirseniz kendi yaşantısında bir sorun veya sıkıntıyla karşılaşınca bunun için çözüm üretmekten ve sorumluluk almaktan kaçınır bir tavır sergiler. Sorumluluk alma bilincine sahip çocuklar kendi yaşamlarının direksiyonuna oturmayı başarabilir. Fakat bunun da bir sorumluluğu vardır ve çocuk bu sorumluluğun bilincinde olmalıdır. 
 

Bu söylenenler “Destekleyen Aile” ortamında mümkündür. Çocukların hayallerini, duygu ve düşüncelerini, olaylara bakış açılarını önemsememekle onları kösteklemiş olursunuz. Önemsenmeyen çocuklar yok varsayılma duygusuyla yaşar ve bu duygu küçük yaşlarda başlar.

Destekleyen Aile Ortamı Nasıl Oluşturulur? Çocuklarının Başarılarını Desteklemek İçin Ailelere Tavsiyeler
 

Destekleyen aile ortamı oluşturmak istiyorsanız öncelikle yukarıda da bahsettiğim gibi çocuklarınızın sorumluluk almasını sağlayın, onun yapabileceği şeyleri yerine siz yapmayın. Çocuğunuzun başarısız görünmesini istemediğinizden dolayı sorumluluklarını siz yerine getirmeyin. Karşılaştığı problemleri kendisinin çözmesini bekleyin, gerekirse ona çözüm yolları bulabileceği bir zemin hazırlayın ama problemi siz çözmeye kalkmayın. Çünkü ileride çocuklarınız bir problem ile karşılaşırsa onu çözmek için sizi arayacaktır. Bu durumda çocuğunuzun problem çözme becerisi gelişmeyebilir ve hayatın içine girdiğinde önüne çıkan engellerde sürekli başkalarından yardım bekler.
 

Çocuklarınızla konuşun, en önemlisi ise onları dinleyin. Yaşadığı olayları onların gözünden değerlendirmeye çalışın. Duygu ve düşüncelerine kulak verin, hayallerine ortak olun. Kendi isteklerinizle onun düşünce ve hayallerini şekillendirmeye çalışmayın. Unutmayın ki; çocuk kendisinin, kendisi olduğu için sevilmesini ister. Çocuğunuzu tanımaya çalışın, onunla ilgili gerçekçi beklentiler içerisinde olursanız başarısına destek olmuş olursunuz.

Etiketler

Yazar

Samet Oğuz Ş.

Benzer Yazılar
Yorumlar (0)
Makaleyi beğendin mi ?