Erman Hoca YKS 2021'ye Bakışı ve Analizi

Yazar: Erman Ö. | 31.07.2021 - 3 dakikalık okuma. Görüntülenme: 510
Erman Hoca YKS 2021'ye Bakışı ve Analizi
1 4 yıllık öğretmenim ve sizlerle YKS 2021 sonuçlarını analiz edelim. İşte YKS 2021 analizi!

Merhaba sevgili veliler ve öğrenciler,

Ben Erman hoca.14 yıllık öğretmenim ve sizlerle YKS 2021 sonuçlarını analiz edelim. 40 TYT matematik sorunun Türkiye ortalaması 5,6 iken AYT Matematikte 40 soruya 5,3 netimiz bulunmakta bu oran olarak düşük bir oran yani belirleyici matematik olmuş diyebiliriz aynı şekilde Türkçemiz iyi mi diye soracak olursanız:40 TYT Türkçe sorusunda 7,5 netimiz var.24 AYT edebiyatta sorusunda ise 5,3 gibi bir ortalamamız söz konusu. Oransal bakımdan daha iyi olsa da durumumuz pek parlak sayılmaz.

YKS sonuçlarına göre matematik yapan rakiplerinin birkaç adım önüne geçiyor. Seçici ders matematik. Normalde %40 TYT,%60 AYT etkili iken puanlara bu sene soruların yapılabilirliği bakımından Özellikle TYT matematik çok daha fazla etkili olduğu görülüyor. Hızlı okuma ve anlama, düşünme, analiz yapmak  TYT sınavında oldukça önemli.

Evet, okuma. Kitap alışkanlığı ülkemizde son yıllarda oldukça artsa da halen diğer ülkelere nazaran düşük kalmakta. Özellikle teknolojinin ilerlemesi bunda kötü bir engel olsa gerek. ÖSYM bunu bildiği için uzun paragraflı ve çeldiricili sorular sormakta eskiden 2 şık arasında gidip-gelen öğrenci artık neredeyse 4 şık arasından doğru cevabı bulmaya çalışmaktadır. Velilere ilk tavsiyem çocuğunuza kitap okuma alışkanlığını 9.sınıftan itibaren kazandırmanız olacaktır.

Eskiden dershaneler veya etüt merkezleri sorular nasıl çözülür diye teknikler gösteriyorlardı ama o teknikleri bile çöpe attıracak soru gelmekte. Bu olay sadece Türkçe' de geçerli değil matematikte de geçerli. Türkçe'nin bir yansımasıda matematikte yaşanıyor. TYT Matematikte karşımıza uzun paragraflı, anlamaya ve düşünmeye dayalı günlük hayatı da kapsayacak şekilde yeni nesil sorular dediğimiz sorular gelmektedir. Türkçedeki okuma alışkanlığı soruyu daha iyi anlamamızı ve soruyu matematik diline çevirmemizi daha rahat çevirmemize olanak sağlıyor. Bunun diğer bir çözümü de hayatta yaşadığımız olayları yada gördüklerimizi problemlere dönüştürerek onları matematik sayesinde çözmek. Mesela, çamaşır makine kaç dakika veya kaç dereceye ayarlarsam kaç litre en az su harcarım?, yada Televizyonun kumandası bozuldu kanalı değiştirmek için kaç metrelik sopayı kaç derecelik  açıyla televizyona dokundurmalıyım gibi....yani günlük yaşantılarımızı problemlere dönüştürüp matematikle bunları çözmek.

İpucu: Özel Ders Alanı bünyesinde tüm branşlarda özel ders alabileceği birçok öğretmen mevcuttur. Hemen linkten ne dersi almak istediğiniz belirle ve öğretmenleri incele!

Aslında ben buna sınavı yaşam stiline monte etmek diyorum. Sınav aslında 3 saat sürmüyor daha da fazlası, aynen eğitim gibi bir süreç. O yüzden 12.sınıfta son senede sınava hazırlanmaya başlamak hem zor hem zahmetli.

9,10,11,12.sınıfın hepsinden sorumlusunuz. O kadar ders ve konuyla uğraşmak zor. Eskiden dershanelere 1 veya 2 yıl giderdik, onlarda bize çıkabilecek tarzda soruları gösterirlerdi ancak MEB ve ÖSYM yeni nesil sorular sorarak ezberletilmiş soruların dışına çıkyor. Bir atasözümüz var geç olsun ama güç olmasın diye bu sınav için geçerli değil maalesef. Geç başlayanlar daha da güç durumlara düşüyorlar.

Eskiden bir soru sorulurken o konuyu bilip bilmediği ölçülmesi için 1 veya bağlantılı konuyla bütünleştirilmiş soru sorarken artık 3-4 konunun iç içe olduğu sorular sormakta yani sizin o konuyu bilmeniz demek soruyu çözersiniz anlamı taşımamaktadır. ÖSYM şuna çok dikkat ediyor öğrenci konuyu özümsemiş mi? bu soru hangi konuyu kapsıyor.

Mesela ben kadiköy'de oturuyorum ve radyo dinlemeyi çok seviyorum. İstanbul'da Çamlıca tepesinden radyo yayını 34 km uzaklığa yayın yapabilse, mum dibine ışık vermez mantığıyla radyo vericisinden 2Km kadar alana yayın yapılamamaktadır. Bu radyo vericisi kaç kilometre karelik yayın yapabilir?

işte size çemberde alan sorusu. Gördüğünüz gibi çember lafı bile geçmiyor. Bir noktadaki eşit uzaklıktaki noktalar kümesi nedir sorusunu görüyoruz aslında.

En büyük tavsiyem LGS sınavından sonra üniversite sınavına (YKS) ciddiye almak. tabii ki hemen test kitaplarına yönelmeyin. Kitap okumak, yazarlık yapmak, aklımızdaki sorunları probleme dönüştürmek ve matematik sayesinde çözmekten bahsediyorum.  

Ayrıca kitap okumanın faydaları başlıklı yazımızı incelemenizi tavsiye ederiz.

YKS sınavında yapmanız gerekenleri size daha sonraki blog yazımda ayrıntılı şekilde paylaşacağım.

Etiketler

Yazar

Erman Ö.

Merhaba,Ben Erman hoca şu anda özel Kurumsal bir okulda (U.ur okulları) Matematik-geometri öğretmenliği yapmaktayım.17 yıldır öğretmenim.Özel okullardan Fen liselerine, Anadolu ...

Benzer Yazılar
Sınav Yaklaşırken

Sınav Yaklaşırken

Sınava hazırlanan öğrenciler neler yapmalı, nelere dikkat etmelidir. Ebeveynler nasıl davranış göstermelidir.

Sınav Stresi Nasıl Azaltılır?

Sınav Stresi Nasıl Azaltılır?

Öğrenciler sınav stresini nasıl azaltabilir. Nelere dikkat edilmelidir. Stresinizi azaltmanın tüm yolları. Sınavlarda başarılı olmak için sınav stresi ile nasıl başa çıkılır.

YÖK Başkanı Yeni Üniversiteye Giriş Sistemini Açıkladı

YÖK Başkanı Yeni Üniversiteye Giriş Sistemini Açıkladı

YÖK Başkanı üniversite giriş sınavı ile ilgili yeni sistemi açıkladı.

Sözel Öğrenciler için TYT Sınavı

Sözel Öğrenciler için TYT Sınavı

TYT sınavına giren sözel bölümü öğrenciler hangi testlere dikkat etmelidir, hangi derslerden puan alabilirler.

Yorumlar (0)
Makaleyi beğendin mi ?
Özeldersalanı Logo
350+ kategoride 35.000+ öğretmen, hemen ders al! İlk dersin ücretsiz 😍
hemen ders al!
İlk dersin ücretsiz 😍
Öğretmen Bul