Öğrenci Koçu Neden Önemlidir?

Yazar: Cumali D. | 21.09.2022 - 3 dakikalık okuma. Görüntülenme: 983
Öğrenci Koçu Neden Önemlidir?
Ö ğrenci koçu neden önemlidir? Uzman eğitim koçumuz sizler için hazırladı. Keyifli okumalar :)

ÖĞRENCİ KOÇLUĞU NEDEN ÖNEMLİDİR.

Kelime anlamı olarak incelediğimizde koçluk, 1800’lü yıllara kadar götürebiliriz. İngiltere’deki Oxford Üniversitesi'nde bir öğrenciyi sınavla deneyen yani, koçluk alan öğrenciye bir takım sınamalar, testler ya da eğitim anlamında tetkikler uygulayan bir yardımcı öğretmen olarak ortaya çıkmış böylece “koçluk” sözcüğü insanları var olan noktadan bir üst noktaya taşımak ve psikolojik olarak yanında duran kişi olarak tanımlanmıştır. Spor anlamındaki kullanımı ise 1861 yılına kadar uzanır. Fakat bu yazıda koçluğu daha çok eğitim koçluğu üzerine açıklayacağız. Bazen koçluk, iki kişi arasında gayri resmi bir ilişki anlamında bazen bir yol arkadaşlığı bazen de bireyde kişisel ve mesleki potansiyeli ortaya çıkaran, yaratıcı düşünmeye sevk eden ilham veren kişi olarak tanımlanır. Ayrıca koçluk, daha genel hedeflerin veya genel gelişimin aksine, güçlü gözlem ve soruların yardımıyla öz farkındalık yaratarak çözümü kendisinin bulmasına yardımcı olur. Yani, kişinin bulunduğu noktadan alıp, daha iyi bir noktaya taşıyan sosyal, eğitsel ve kişisel destek sistemidir. Buradan hareketle koçluğun eğitim ve öğretim üzerindeki etkisine ve önemine bakacağız. 

Eğitimin günümüz coğrafyada ne kadar önemli olduğu apaçık ortada. Eğitim sadece akademik başarıyı yakalamak ve iyi bir üniversiteyi kazanmak için değil, hayatın tam ortasında olan bir etkendir. Dolayısıyla eğitim koçluğu sadece akademik bir başarı sağlamak için yoktur. Hem akademik, hem sosyal hem de öğrencinin kişisel tutum ve ilgilerini ortaya çıkarmaktır. Eğitim koçu ise öğrencinin var olan akademik eksikliğini gözlemleyerek, bire bir görüşmeler yaparak analiz ettikten sonra plan- program eşliğinde ilerler, öğrenci ile yol haritasını çizer. Çizilen yol haritasında ise öğrencinin yaşam alanı (okul, sınav, zaman yönetimi, hedef, memnuniyet, mutluluk doyum gibi) da gözetilerek çalışmalara başlanır. Yani öğrencinin hedefi belirlenir, hedef ile ilgili analiz ve motivasyon yapılır, eylem planı oluşturulur. Süreç içerisinde gelişen olay ve durumlara göre öğrencinin planı, programı şekillenir ve her hafta yapılan görüşmeler doğrultusunda analizler yapılır. Dolayısıyla öğrenci, yanında her zaman olan biri olduğunu görünce de kişisel sorumluluk alarak planı ve programı uygular, yapmaya başlar. Öğrencinin hedefine ulaşana kadar süreç devam eder ve başarı yakalanır. Fakat bu sorumluluk tek taraflı değildir. Karşılıklı bir şekilde alınır olan hedefe daha kısa bir sürede ulaşmak için sözleşme yapılır. İşte tam da bu noktada koçun eğitim- öğretim üzerindeki hâkimiyeti çok önemlidir. Çünkü koç, odaklayan, cesaretlendiren, derin dinleyen, aile, okul ve öğrenci arasında köprü olan, ayna görevinde bulunan, sezgilerini kullanan kişi olmalıdır. Dolayısıyla koçun varlığı öğrencinin eğitim üzerindeki başarısını, duygu yönetimini, öz denetimini, destek ve takibini yaparak olumlu bir sinerji ve bağ yakalayıp daha başka hedeflere ulaşmasını sağlar. Eğitim koçu nedir? Ne iş yapar? başlıklı makalemiz de incelemenizi tavsiye ederiz. 

Sonuç olarak eğitim koçu öğrencinin başarısı ve mutluluğu için ne kadar takip ve değerlendirme yaparsa kişi o kadar başarılı olacaktır. Profesyonel yardım almak için öğrencilerin kendilerine iyi gelecek ve daha verim alabilecek bir koç bulmaları gerekmektedir. Dolayısıyla hayatınıza katkı sağlayan ve farkındalık yaratan bir koç bulmanız dileğiyle… Herkese hayatta başarılar diliyorum…

Etiketler

Yazar

Cumali D.

Erciyes Üniversitesi Yüksek Lisans Felsefe Mezunuyum. 2016'dan beri ücretli öğretmenlik ve özel okullarda rehberlik ve felsefe öğretmenliği yapıyorum.  Öğrenci koçluğu ve e...

Benzer Yazılar
LGS Sınavına Hazırlık

LGS Sınavına Hazırlık

Lgs sınavına nasıl başarılı olunur. Lgs sınavına hazırlanan öğrenciler için yol haritası niteliğinde taktikler.

DSH Sınavı Nedir? Ne Zaman, Nasıl Çalışılmaktadır?

DSH Sınavı Nedir? Ne Zaman, Nasıl Çalışılmaktadır?

DSH Sınavı Nedir? Deutsche sprachprüfung für den Hochschulzugang hakkında bilinmesi gereken tüm detaylar blogumuzda.

Bilsem Sınavı Nedir? Kimler Girebilir?

Bilsem Sınavı Nedir? Kimler Girebilir?

Bilsem sınavı nedir? Bilsem sınavında nasıl sorular sorulmaktadır? Sınava kimler girebilir, nasıl hazırlanılmalıdır?

MSÜ Sınavı Nedir? Ne Zaman? MSÜ Konuları ve Soru Dağılımı Tablosu

MSÜ Sınavı Nedir? Ne Zaman? MSÜ Konuları ve Soru Dağılımı Tablosu

MSÜ sınavı nedir? Ne zaman yapılmaktadır? MSÜ konuları ve soru dağılımlarını sizler için hazırladık. MSÜ sınavına dair tüm bilgiler burada.

Yorumlar (0)
Makaleyi beğendin mi ?