Matematiğin Günlük Hayatta Kullanım Alanları?

Yazar: ABDULLAH K. | 02.12.2021 - 5 dakikalık okuma. Görüntülenme: 4846
Matematiğin Günlük Hayatta Kullanım Alanları?
M atematik günlük hayatta ne işimize yarar diyorsanız tam sizlik bir yazı. İşte matematiğin günlük hayatta kullanım alanları.

Yazımıza başlamadan önce, eğitim ve Öğretimin gerçek amacını, yıllar önce çarpıcı bir dille anlatan nadide bir mektubu sizlerle paylaşmak isterim:

“Almanya’da bir Lise Müdürünün, her eğitim öğretim yılı başında öğretmenlerine gönderdiği mektup: Bir toplama kampından sağ kurtulanlardan biriyim. Gözlerim hiçbir insanın görmemesi gereken şeyleri gördü. İyi eğitilmiş ve yetiştirilmiş mühendislerin inşa ettiği gaz odaları, iyi yetiştirilmiş doktorların zehirlediği çocuklar, işini iyi bilen hemşirelerin vurduğu iğnelerle ölen bebekler, lise ve üniversite mezunlarının vurup yaktığı insanlar... Eğitimden bu nedenle kuşku duyuyorum.

 

Sizlerden isteğim şudur:

Öğrencilerinizin insan olması için çaba harcayın. Çabalarınız bilgili canavarlar ve becerikli psikopatlar üretmesin. Okuma yazma, matematik, çocuklarınızın daha fazla insan olmasına yardımcı olursa ancak o zaman önem taşır.”
 

Öncelikle Eğitim-Öğretim hayatımızın gerçek amacına ulaşmasını temenni ediyor,ve yazımızın da bu amaca katkı sağlaması motivasyonuyla yazıyorum.
 

Matematik dersinde sık sık karşılaştığımız Hocam bu matematik konusu, günlük hayatta nerede karşımıza çıkacak?cümlesini sizlerden de duyar gibiyim. Yaptığım araştırmalar ve gözlemlerin sonucunda bu sorunun cevaplarını maddeler halinde anlatmaya çalışacağım.

 

1-) Matematik öğretimi bireyde adalet duygusunu geliştirir.
 

Yaptığımız matematiksel işlemlerde eşitlik kurallarını öğrenmemiz ve çoğu işlemimizi bu eşitlik kuralları üzerine bina etmemiz, öğrencide adalet duygusunu pekiştirir. Az çok matematikle hem hal olmuş kişiler bilirler ki, her denklem bir eşitliktir. Yazımızın başında Ünlü Matematikçi John Nash’a ait olduğu öne sürülen “Matematik bilmeyen toplumlarda adalet yoktur” sözü ise su götürmez bir gerçektir.
 

Eşitsizlikler konusu bile eşitliğin olmadığı hallerin yani adaletsizlik kavramının önemini öğrenci ye hatırlatan kuvvetli bir esastır.

Dilimizde yer etmiş “Adalet mülkün temelidir” vecizesi toplumların adalet duygusu ile ayakta kaldığının bir işaretidir. Tarihte adaleti esas alan toplumlar, en müferreh ve mutlu hayatı ikame etmişlerdir.

Şimdi Rakamlarla Ülkemizin Dünyadaki ortalama matematik başarısını ve adalet endeksi sıralamasını karşılaştıralım.
 

2018 PISA Matematik Sonuçlarında ilk 20 ülke arasında yer alan bazı ülkeler şu şekilde: Çin, Singapur, Japonya,Güney Kore, Hollanda, Kanada, Danimarka, Belçika ,Finlandiya, İsveç, Norveç, Birleşik Krallık, Almanya. Liste Uzayıp gidiyor.

Kaynak: Wikipedia 

Türkiye bu sıralamada İsrail’in hemen altında 43.sırada. Şimdi de Hukukun üstünlüğü endeksindeki sıralamalasına bakalım:

Danimarka, Norveç ve Finlandiya’nın Hukukun Üstünlüğü sıralamasun ilk üçte; PISA sıralamasında ise ilk 20 de olduğunu rahatlıkla görebilirsiniz. Matematik yalan söylemez.

 

2-) Matematik öğretimi bireye sorgulama becerisi kazandırır.
 

Matematik ile uğraşmak mantıklı düşünme yetisini geliştirir. Karar verme sürecinin doğruluğunu artırır. Bir gezginden Afrika seyahati sırasında bir anısını dinlemiştim. Şöyle ki; gittikleri lokantada garsona yemek siparişi verdiklerinde görevlinin, önce tabak, sonra çatal, sonra bıçak sıralaması ile;yani araç ve gereçleri aynı anda değil de kafasının karışmaması için sırasıyla getirdiğini anlatmıştı. Yani garson bütün bu malzemeleri aynı anda getirebilmeyi düşünemiyor, kafa karışıklığı yaşamamak için parça parça getiriyor.

Dinlediğim bu anıda şöyle bir çıkarımda bulunmuştum: Maalesef yıllarca sömürge altında kalan ülkede bu insanların alamadıkları eğitim ve öğretim veya düşük kalitede aldıkları eğitim buna sebep olmuş. Haliyle bu da düşünme yetilerinde azalma sonucunu doğurmuş. Tabi ki ,bu durumu genellemek doğru olmaz. Düşünme kapasitelerini geliştirmenin yolu çok açık: Eğer yetersiz ise, Matematik öğretiminin kalitesini artırmak, yok ise bu öğretime başlamak. Çünkü toplumun kalkınabilmesi için analitik düşünebilen bireyler yetiştirebilmesi gereklidir. Matematik Öğretimi bireyde analitik düşünebilme becerisini geliştirir Sebep sonuç ilişkisi kurabilen kısaca sorgulayan bireyler ilerlemeye ve hayatı anlamaya birkaç adım önde başlarlar. Dolayısıyla, toplumuzun gelecek döneminde düşünemeyen sorgulamayan araştırmayan bir nesil görmek istemiyorsak, matematiği çocuklarımıza öğretmeliyiz. “Platon der ki; çocuklarınıza mutlaka matematik ve piyano öğretiniz” 

İpucu: Matematik dersleri, piyano dersleri sayfamızdan öğretmenlerimizi inceleyip, en ideal öğretmeninizi keşfedebilirsiniz. 

Matematik öğretimi bireye kurallı yaşama alışkanlığı kazandırır.

Matematik konuları içerisinde pek çok kurallar mevcuttur. Bu kuralları öğrenip analiz eden kişi, öğrendiği kazanımları başka konularda uygulayabilmeyi, kurallı yaşamayı alışkanlık haline getirebilmeyi, herhangi bir konuda değişik yollardan düşünebilmeyi öğrenir.

Yetişkin bir araç sürücüsünün kırmızı ışıkta bekleyebilmesini, bu alışkanlığı kazanmasını istiyorsak, bireylere bu kuralları hayatında uygulamasını öğretmeliyiz. Ki, bu genellemeyi matematik öğretimi ile kazandırmak pek ala mümkündür. Ülkemizde kırmızı ışıktan, sarı ışığa geçer geçmez çalınan uzun korna sesleri, hatta kırmızı ışıkta beklemediği için çıkan trafik kazalarının birçoğunun sebebini bile, kısmen de olsa matematik öğretimi eksikliğiyle ilişkilendirebiliriz.

Şimdi de bazı matematik konularının günlük hayattaki kullanım alanlarına bakalım

  1. Matematik konularının günlük hayattaki kullanım alanları
     

#Karmaşık sayılar
 

-Sim kartların kod yazılımında

-Android aplikasyonlarının yapımında

-Elektrik  sistemlerinde alternatif akım
 

#Parabol
 

-Köprü halatlarının eğrilliklerini hesaplamada

-Gözlüklerin mercek eğrisini hesaplamada

-Mimarideki kemer eğriliklerini inşa etmede

 

#İntegral
 

-Ekonomideki parasal eğrilerde

-Gökdelen ve Köprü inşasında

-Yükseklerdeki hava basıncının hesaplanmasında

 

#Logaritma
 

-Deprem Ölçeğinin hesaplanmasında(4 ile 7 şiddeti arasında 1000 kat şiddet farkı vardır)

-Kimyasal boyaların PH hesaplamalarında

-Çok büyük ve çok küçük sayıların ölçüm hesaplamalarında(Virüs,Gezegen)

 

#Mantık
 

-Elektrik sistemlerinde(1 açık ,0 kapalı)

-Bilgisayar yazılım sistemleri sıfır ve 1 den oluşmuşur.

-Felsefe

Etiketler

Yazar

ABDULLAH K.

+Marmara üniversitesinde Yüksek lisans yapmaktayım . +11 yıl tecrübem bulunmakta .Alanımda yetkinim. Genellike  kurs merkezlerinde çalıştım  .Halen de haftanın 5 ...

Benzer Yazılar
Matematikte Özel Dersin Önemi Nedir ve Nasıl Olmalı?

Matematikte Özel Dersin Önemi Nedir ve Nasıl Olmalı?

Matematikte özel dersin önemini uzman matematik öğretmenimiz sizler için kaleme aldı. Keyifli okumalar :)

İlk Defa Özel Ders Verenlerin Dikkat Etmesi Gereken Hususlar

İlk Defa Özel Ders Verenlerin Dikkat Etmesi Gereken Hususlar

İlk defa özel ders verenlerin mutlaka dikkat etmesi gereken ve öne çıkmalarını sağlayacak hususlar.

Matematiği Anlamıyorum Ne Yapmalıyım?

Matematiği Anlamıyorum Ne Yapmalıyım?

Matematiği anlamıyorum, ne yapmalıyım? diyorsanız tam sizlik bir yazı. Matematiği anlama yöntemleri sizlerle!

Matematik Özel Ders Nasıl Olmalı?

Matematik Özel Ders Nasıl Olmalı?

Matematik kimilerine göre çok kolay, kimilerine göre çok ama çok zor bir ders konumundadır.

Yorumlar (0)
Makaleyi beğendin mi ?