Her Çocuk Birbirinden Farklıdır

Yazar: Sevinç B. | 21.04.2021 - 1 dakikalık okuma. Görüntülenme: 2374
Her Çocuk Birbirinden Farklıdır
F arklı zeka türleri olduğu için çocukların bir konuyu öğrenirken birbirinden farklı öğrenme biçimleri vardır. İşte özel ders almanın mantığı da burada başlar.

Herkese merhaba, Ben Sevinç, 24 yaşındayım ve psikoloğum. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Psikoloji bölümünü iyi dereceyle bitirdim. 4. sınıfta Pedagojik Formasyon eğitimi aldım. 2 yıldır çalışma hayatındayım. Öğrencilik yıllarımda Sosyal Hizmetlerde staj yaptım, Formasyon eğitimim sırasında bir lisede staj yaptım. Mezun olduktan sonra 7 ay özel eğitim merkezinde psikolog olarak çalıştım, aynı zamanda öğretenlik yaptım. Bir yıldır da psikoteknik merkezinde çalışıyorum.

Yazıya böyle bir giriş yapmamın amacı öncelikle kimden ne öğreneceğinizi bilin, diplomasını sorgulayın çünkü buna hakkınız var.  Alanında yeterli olmayan, uzmanlığı ve tecrübesi olmayan kişileri bilin ve uzak durun :)

"Her çocuk özeldir" diyerek ilk yazıyı yazmak istedim çünkü şu anki sistemde çocuklarımız at yarışı gibi yetişiyor. Sürekli bir kıyaslama, bir sınav, bir yarış... komşunun çocuğundan hep daha iyisi olsun istiyoruz. Maalesef gerçek hayat öyle değil. Sizden uçmanızı isteyemeyeceğimiz gibi bütün çocukların da doktor olmasını isteyemeyiz, belki bazıları da çok yetenekli bir müzisyen, oyuncu, ressam, futbolcu, marangoz, aşçı, modelist... olabilir. Zeka bir tane değildir. 8 tane zeka çeşidi vardır. Biz ise çocuğumu çarpım tablosunu ezbere bilince onu zeki ilan ediyoruz; diğeri ise 11 kıta şiiri ezbere bilse kıymetli olmuyor, öyle değil mi? işte tam da öyle OLMAMASI gerekiyor. Kiminin görsel zekası kuvvetlidir, kiminin matematiksel, kiminin bedensel, kiminin müziksel, kiminin sözel, kiminin doğa gibi. bu nedenle çocuklarımızı yarıştırmaktan vazgeçelim. Balıktan uçmasını değil yüzmesini bekleyin.

Farklı zeka türleri olduğu için de çocukların bir konuyu öğrenirken birbirinden farklı öğrenme biçimleri vardır. İşte özel ders almanın mantığı da burada başlar. Çocuğa en uygun yöntem belirlenerek yapılan öğrenmeler daha kalıcı olur. Tüm bu nedenlerden dolayı çocukları kıyaslamak asıl mantıksız olandır.

Etiketler

Yazar

Sevinç B.

Mezun olduktan sonra 7 ay bir Özel Eğitim Merkezi'nde çalıştım. Bu sürede özel çocuklarla birebir dersler işledim. Aynı zamanda desteğe ihtiyacı olan çocuklar ve aileleri ile te...

Benzer Yazılar
Hangi Derse Nasıl Çalışmalıyız ?

Hangi Derse Nasıl Çalışmalıyız ?

Hangi derse nasıl çalışmalıyız? sorusunu sizler için eğitim uzmanına sorduk ve ders çalışmanın püf noktalarını sizler için hazırladık. Hangi derse nasıl çalışılır?

İlk Eğitimler ve Farkındalık

İlk Eğitimler ve Farkındalık

İlk eğitimler ve farkındalık, okul öncesi eğitime dair her şey!

Tagul İle Etiket Bulutu Oluşturun

Tagul İle Etiket Bulutu Oluşturun

Tagul ile derslerinizde etiket bulutu oluşturun ve derslerinizi eğlenceli hale getirin

Prezi Nedir? Nasıl Kullanılır?

Prezi Nedir? Nasıl Kullanılır?

Prezi, sıradan sunumlardan sıkılan, kaliteli, eğlenceli ve dikkat çekici sunumlar hazırlamak isteyenlerin uygulamasıdır.

Yorumlar (0)
Makaleyi beğendin mi ?