İlk dersin ücretsiz 😍
İ nsanlar kitap okumaktan tam olarak ne elde eder? Düzenli olarak kitap okumanın faydaları uzman eğitmenimiz hazırladı.
İnsanlar kitap okumaktan tam olarak ne elde eder? Bu sadece bir haz meselesi mi yoksa bunun ötesinde faydaları var mı? Bunun cevabı tabi ki "evet" olacaktır.
Kitap okumak, fiziksel ve ruhsal yönden sağlığımız için faydalıdır. Ve bu faydalar bir ömür boyu sürebilir. Erken çocuklukta başlar ve ileri yaşlarda devam eder. İşte kitap okumanın beyninizi ve vücudunuzu nasıl daha iyi hale getirebileceği hakkında bazı bilgiler.
OKUMAK BEYNİNİZİ GÜÇLENDİRİR Mİ?
Bu gün yapılan bilimsel araştırmalar, okumanın tam anlamıyla zihninizi değiştirdiğini gösteriyor. Araştırmalar, bir roman okumanın beyin üzerindeki etkisini ölçmek için fonksiyonel MRI taramaları kullandılar. Çalışma katılımcıları 9 günlük bir süre boyunca roman okudu. Hikayede gerilim arttıkça, beynin gittikçe daha fazla alanı faaliyetle aydınlandı.
Beyin taramaları, okuma süresi boyunca ve sonraki günlerde beyin bağlantısının, özellikle beynin hareket ve ağrı gibi fiziksel duyumlara yanıt veren kısmında arttığını gösterdi. Yani özetle okumanın beyin üzerinde etkileri bu şekilde ispat edilmiş oldu.
ÇOCUKLAR VE EBEVEYNLER NEDEN BİRLİKTE OKUMALI?
Uzmanlar, ebeveynlerin çocuklarıyla birlikte bebeklikten başlayarak ilkokul yıllarına kadar okumalarını tavsiye ediyor. Çocuklarınızla kitap okumak, kitaplarla sıcak ve mutlu çağrışımlar kurarak çocukların gelecekte okumayı keyifli bulma olasılığını artırır. Evde okumak, daha sonraki yıllarda okul performansını artırır. Aynı zamanda kelime dağarcığını artırır, öz saygıyı artırır, iyi iletişim becerileri geliştirir ve insan beyni olan tahmin motorunu güçlendirir.
Bu kadar yetmez mi? Hangi anne baba çocuğunun bu meziyetlere sahip olmasını istemez ki?
EMPATİ KURMA YETENEĞİNİZİ ARTIRIR
Araştırmalar Edebiyat kitapları okuyan insanların -karakterlerin iç yaşamlarını keşfeden hikayeler olduğu için- başkalarının duygularını ve inançlarını anlama konusunda yüksek bir yetenek gösterdiğini ortaya koymuştur. Araştırmacılar bu yeteneği, sosyal ilişkileri kurmak, yönlendirmek ve sürdürmek için gerekli olan bir dizi beceri olan "zihin teorisi" olarak adlandırıyorlar.
Tek bir edebi kitap okumak muhtemelen bu duyguyu tetiklemez. Uzun vadeli edebiyat okuyucularının daha gelişmiş bir zihin teorisine sahip olma eğiliminde olduğunu açıktır.
KELİME HAZNENİZİ GELİŞTİRİR
Yine araştırmalar ortaya koyuyor ki küçük yaşlardan itibaren düzenli olarak kitap okuyan öğrencilerin yavaş yavaş geniş kelime dağarcığına sahip olmaktadır. Ve kelime haznesi boyutu, standartlaştırılmış testlerdeki puanlardan üniversiteye girişlere ve iş fırsatlarına kadar hayatınızın birçok alanını etkileyebilir. Bir ankette, işverenlerin yüzde 69'unun etkili iletişim kurma yeteneği gibi "yumuşak" becerilere sahip kişileri işe almak istediğini gösterdi. Kitap okumak, öğrenilen yeni kelimelere daha fazla maruz kalmanın en iyi yoludur.
YAŞA BAĞLI BİLİŞSEL GERİLEMEYİ ÖNLEMEYE YARDIMCI OLUR
Yaşlandıkça zihnimizi meşgul etmenin bir yolu olarak kitap ve dergi okuma önerilmektedir. Araştırmalar, kitap okumanın Alzheimer hastalığı gibi hastalıkları önlediğini kesin olarak kanıtlamasa da, her gün matematik problemlerini okuyan ve çözen yaşlıların bilişsel işlevlerini sürdürdüklerini ve geliştirdiklerini gösterir. Bu da yine okumaya bağlı olarak gelişen bir durumdur.
STRESİ AZALTIR
Bir grup araştırmacı, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki zorlu sağlık bilimleri programlarında yoga, mizah ve okumanın öğrencilerin stres seviyeleri üzerindeki etkilerini ölçtü. Çalışma, 30 dakikalık okumanın kan basıncını, kalp atış hızını ve psikolojik sıkıntı duygularını tıpkı yoga ve mizah kadar etkili bir şekilde düşürdüğünü buldu. Bu araştırma bile kitap okumanın stres üzerindeki etkilerini ortaya koymaya yetmektedir.
Yani özetle sırf stresten uzak durmak için bile kitap okunur.
SİZİ İYİ BİR GECE UYKUSUNA HAZIRLAR
Uzmanlar, düzenli bir uyku rutininin parçası olarak kitap okumayı öneriyorlar. En iyi sonuçlar için, ekranda okumak yerine basılı bir kitap seçmek isteyebilirsiniz çünkü cihazınız tarafından yayılan ışık sizi uyanık tutabilir ve diğer istenmeyen sağlık sonuçlarına yol açabilir. Uzmanlar ayrıca uykuya dalmakta güçlük çekiyorsanız, yatak odanız dışında bir yer de okumanızı tavsiye ediyor.
DEPRESYON BELİRTİLERİNİ HAFİFLETMEYE YARDIMCI OLUR
Depresyonu olan insanlar genellikle kendilerini herkesten izole ve yabancılaşmış hissederler. Ve bu, kitapların azaltabileceği bir duygudur. Edebi kitaplar okumak, kendi dünyanızdan geçici olarak kaçmanıza ve karakterlerin hayali deneyimlerine kapılmanıza izin verebilir. Edebi olmayan kitaplar ise size semptomları yönetmenize yardımcı olabilecek stratejiler öğretebilir.
! TELEVİZYON İZLEMEYİ AZALTIN
Araştırmalar, özellikle çocuklar için uzun süreli TV izlemenin beyni sağlıksız şekillerde değiştirebileceğini gösteriyor.
Peki ne okumalı?
Eğer okuma alışkanlığını yeni kazanmaya çalışan bir kişi iseniz bunun cevabı : “Ne bulursan oku” olacaktır. Eğer belli bir düzeyde okuma alışkanlığı edinmişseniz seçerek okumanızda fayda olacaktır.
Artık hemen hemen herkes cep telefonlarında ve tabletlerde bulunan geniş kitaplıklara erişebilir.
Unutulmaması gereken bir şey: Yalnızca bir cihazda okumayın. Basılı kitaplara da göz atın.
Kitap okumanın tanıtlanmış 15 farklı faydası için linke tıklayabilirsiniz.
https://kidega.com/blog/kitap-okumanin-kanitlanmis-15-faydasi
Araştırmalar, basılı kitapları okuyanların, aynı materyali dijital biçimde okuyanlara göre anlama testlerinde daha yüksek puan aldığını ve okuduklarını daha fazla hatırladığını göstermiştir.
abdullah ö.
Eğitim sevgiyle başlar.Öğrencilerimi sever ve onlara saygı duyarım. Bu gün küçük olsalar da geleceklerine saygı göstermek gerekir.Her öğrencinin özel ve eşsiz olduğunu düşünüyor...
Her bireyin kendini geliştirmesi ve farklı bir bakış açısı yakalaması için mutlaka okuması gereken 5 kitap
Bireylere en büyük tavsiyem, hayal gücünüzü geliştirecek, sizi düşünmeye sevk edecek kitaplar okuyun.
Okuma alışkanlığının önemi nedir? Okuma alışkanlığı kazanmak için planlanması ve uygulanması gereken kriterler.
Kitap okumanın faydaları nelerdir. Kitap okumanın bilimsel olarak kanıtlanmış faydaları nelerdir. Kitap okumanın beyin gücüne etkisi nedir.