Kaligrafi özel dersi veren 27 onaylanmış profil arasından size en uygun Kaligrafi öğretmenini seçin, talebinizi oluşturun ve anında derslere başlayın!

En iyi Kaligrafi öğretmeni bulun

Sizin için üst kısımda listelediğimiz Kaligrafi özel dersleri veren öğretmenlerin profillerini inceleyip, birçok kritere göre (fiyat, yorum, tecrübe, mezuniyet bilgisi vb . gibi) karşılaştırma yapıp en iyi eğitmeni bulabilirsin.27 Kaligrafi öğretmenine onaylı 5 yıldızlı 7 yorum geldi

Her bütçeye uygun Kaligrafi özel dersleri

Kaligrafi özel ders fiyatları olarak ortalama: 497 TL'dir. Bütçenize en uygun öğretmeni bulmak için listemizi incelemeye başlayın!

En ideal Kaligrafi öğretmeni ile dersler başlayın 😍

Belirlediğin öğretmenlere talebini ilet veya genel ders talebi oluştur aynı gün içerisinde öğretmenler görüş ve ihtiyaçların için en ideal öğretmenle derslere başla

KALİGRAFİ VE TARİHÇESİ

Yazı yazma tarihte ilk kez kullanıldığı dönemden beri insanların uğraş içinde olduğu ve çeşitlendirdiği, hatta ayrı bir önem atfederek daha güzel hale getirmeye çalıştığı bir alandır. Harflerin ve sembollerin güzel bir el yazısı ile yazılmasına da kaligrafi denir. Kaligrafi kullanılan alfabeye göre isimlendirilir. Örneğin Latin alfabesinden yapılan kaligrafi Batı kaligrafisi/Latin kaligrafisi olarak adlandırılırken Çin alfabesinden kalifgrafi sanatına da Çin kaligrafisi denir. Bundan bahsetmemizin sebebi ülkemizde Arap alfabesi ile yapılan kaligrafi sanatına ayrı bir isim verilmiş olması ve kavram karmaşası yaşanmasıdır. Hat denilen sanat aslında Arap kaligrafisidir ve dünyada da bu şekilde adlandırılır. Fakat ülkemizde Osmanlı dönemi sanat dallarından biri olduğundan o dönemki adıyla günümüze kadar aktarılmış ve Hat ya da Hüsn-ü Hat adıyla anılmaktadır. Özetle kaligrafi sanatında amaç harflerin birbirine uyumlu şekilde belli bir ahenge bağlı kalarak yazının güzelleştirilmesi amaçlanır. 

Orta Doğu ve Doğu Asya'da, uzun ve titiz bir geleneğe sahip kaligrafi, heykel veya resim gibi büyük bir sanat olarak kabul edilir. Batı kültüründe, daha sade Yunan ve Latin kökenli alfabeler ve okuryazarlığın yaygınlaşması, el yazısını prensipte herkesin uygulayabileceği bir sanat haline getirme eğilimindeydi. Bununla birlikte, 15. yüzyılın ortalarında Avrupa'da matbaanın piyasaya sürülmesinden sonra, el yazısı ile daha ayrıntılı senaryo ve yazı biçimleri arasında açık bir ayrım ortaya çıktı. Aslında, 16. yüzyılın sonlarında çoğu Avrupa diline "kaligrafi" anlamına gelen yeni kelimeler girdi ve İngilizcede kaligrafi kelimesi 1613'e kadar görünmedi. 16. yüzyıldan günümüze kadar kitaplar yazmak, sıradan el yazısı ile daha dekoratif hat sanatı arasında ayrım yapmaya devam etti.

Kaligrafiyi Öğrenmek Zor Mu?

Bu sorunun kısa cevabı şudur: Hayır, öğrenmesi zor değil ama ustalaşması zor! Kaligrafi sanatı, başlangıçta usulünü öğrenip kavrayana kadar epeyce pratik gerektiren bir beceridir, ancak bu konuda ustalaşana kadar yıllarca ve yıllarca pratik yapmanız gerekecektir. Yine de çoğu zanaatta durum budur. Bir kısa yol arıyorsanız, sizi hayal kırıklığına uğratmak zorunda kalacağız çünkü gerçekten bir tane yok. Ama size bazı ipuçları ve yeni başlayanların çoğunun yaptığı yaygın hataları verebilirim, böylece en azından biraz avantaj elde edersiniz.

Kaligrafiye Yeni Başlayanlara Tavsiyeler 

  • Kaligrafiyi çizin ve kaligrafiyi yazmayın. 

Başlangıçta bu kulağa tuhaf gelebilir ama okulda yazmayı öğrenme şeklimiz ve günlük hayatta yazma şeklimiz kaligrafi yazmakla aynı değildir. Hat yazarken acele etmemelisin. El yazısı metinleri dışında, çoğu harf üç adımdan fazla yazılır. Her harfi yazmak yerine çizdiğiniz küçük bir resim olarak düşündüğünüzde, her harfe zaman ayırmanıza yardımcı olabilir.

  • Bileğinizi kullanmayın! 

Hat yazarken bileğinizi kullanmayın, bu şekilde yazmayı muhtemelen okulda öğrendiniz. Bu, yukarıdaki noktadan biraz devam ediyor. Kaligrafi yazarken dirseğinizi kullanın. Özellikle yuvarlak hatlar söz konusu olduğunda, onu dirsekten çekmenin çok daha kolay ve daha sağlıklı olduğunu göreceksiniz. Bileğinizden çekmek hareketlerinizi kısıtlayacaktır. Ayrıca, bu şekilde yazmayı öğrenirseniz, hemen hemen her boyutta kaligrafi yapabileceksiniz.

  • Bir cümle yazın. 

"Bir cümle yaz" ile kastettiğimiz, el yazısı ile yazdığınız alfabeye körü körüne kapılmamalısınız, bunun yerine öğrenmek istediğiniz cümleleri yazmalısınız. Bu şekilde, farklı harflerin birbirleriyle nasıl etkileşime girdiğini ve iyi görünmeleri için aralarında ne kadar boşluk bırakmanız gerektiğini öğreneceksiniz. Ayrıca, cümleyi ne zaman durduracağınızı ve bir sonraki satıra geçeceğinizi veya bir kelimeyi ayırmaktan nasıl kaçınacağınızı öğreneceksiniz.

  • Tekrarlama Anahtardır, bu yüzden eğlenceli hale getirin! 

Tekrarlama gerçekten hızlı kaligrafi öğrenmenin anahtarıdır, ancak hepimizin bildiği gibi, aynı şeyleri tekrar tekrar tekrar etmek çok hızlı sıkıcı ve yorucu hale gelebilir. Öyleyse tekrarı eğlenceli hale getirmenin yollarını bulun! İşte bunu başarmak için benim püf noktalardan bazıları:

Tam bir cümle yazın ve bunu yaptıktan sonra geri dönün ve her türlü eğlenceli dekorasyon ve süslemeyi ekleyin. İnternette dekorasyon arayabilir veya kendi dekorasyonunuzu icat edebilirsiniz, ama bu konuda strese girmeyin! Bu alıştırmayı yaptığınızda, cümleyi defalarca tekrar edeceksiniz ve her zaman yeni şeyler ekleyeceksiniz. İkinci ipucu gerçekten çok basit ama aynı zamanda çok etkili. Farklı kağıtlar ve mürekkepler kullanın! Örneğin, her zaman aynı sıkıcı siyah değil, neon yeşili veya kırmızı gibi farklı renkli mürekkepleri deneyin. 

Kaligrafi öğrenmek istiyorum

Kaligrafi eğitimi gerek kaligrafi kursu gerekse kaligrafi özel dersleri ve uygun bütçeler ile öğrenilebilecek bir branştır. Bu alanda hizmet veren eğitmenler bu alanda eğitim görmüş kişiler ya da hobi olarak kaligrafi yapmaya başlamış ve eğitim verecek seviyeye gelmiş kişilerdir. Eğer siz de kaligrafi dersleri almak istiyorsanız Özel Ders Alanı hem bütçenize hem de aradığınız kriterlere uygun kaligrafi eğitmeni ile tanışmanız çok kolay. Yapmanız gereken sitemize ders almak istiyorum seçeneği ile kaydolarak arama butonundan kaligrafi eğitmenlerini aramak. Şehir seçeneğini de seçerek şehrinizdeki eğitmenlere mesaj atabilir ya da genel bir ders talebi yayınlayabilirsiniz. 

 Kaligrafi Özel Ders Ücretleri

Özel Ders Alanı’nda her bütçeye uygun eğitmen bulmak çok kolay. Kaligrafi özel dersleri ücretleri online ve yüz yüze olarak ayrılmaktadır. Yüz yüze ücretler 40-100 TL aralığındayken online ders ücretler 50-70 TL aralığındadır.

Kaligrafi Eğitmeni Olmak ve Kaligrafi Özel Dersleri Vermek İçin Ne Yapmalıyım?

Kaligrafiye ilginiz var ve bu alanda eğitim verecek seviyede olduğunuzu düşünüyorsanız siz de bir eğitmen olabilirsiniz. Kaligrafi eğitmeni olmak ve öğrencilerinizle tanışmak için sitemize üye olarak öğretmen profili oluşturmalısınız. Kaligrafi öğretmenliği yapmanızın nedenlerinden, nerelerde dersler verdiğinizden, öğrencilere neler katabileceğinizden bahsetmeyi unutmayın. Sizi ön plana çıkaracak her şeyden detaylı olarak bahsetmenizde yarar vardır. Ayrıca alanınızla alakalı blog yazıları ve Özel Ders Alanı etiketli paylaşımlarınız da sizi tercih edilen bir eğitmen yapacaktır.